Επιδόθηκε η επιστολή Αναστασιάδη προς τον γ.γ του ΟΗΕ: Ιδιαίτερη αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις




Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου επέδωσε στην Μαρία Λουίζα, επικεφαλής του γραφείου του ΓΓ του ΟΗΕ, την επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επιστολή, είναι λίγο μεγαλύτερη από τρεις σελίδες, ενώ ως παράρτημα επισυνάπτεται το έγγραφο που είχε ετοιμάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με τα 103 ανοιχτά σημεία της πρώτης ημέρας εφαρμογής της λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή υπάρχει μία σύντομη αξιολόγηση των όσων επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, αλλά σημειώνονται ταυτόχρονα και οι υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά τη Γενεύη. Αναφέρεται επίσης σε παράλογες απαιτήσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον στόχο για βιώσιμη και λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην συμπεριφορά της Τουρκίας και την πρόκληση έντασης με την έκδοση NAVTEX, την παράνομη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών και άλλες ενέργειες που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος και αποφασισμένος να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του προβλήματος, καθιστά ωστόσο σαφές πως θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για να πάνε στη Γενεύη, κάτι που αναμένεται ότι θα αξιολογήσουν οι δύο ηγέτες στην τελευταία τους κοινή συνάντηση με τον κ. Έιντε στις 17 Μαΐου.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ 10/05/2017 06:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: