Έκκληση για να εκδιωχθεί ο Τούρκος πρέσβης: Ο Φλιν τα πήρε από Τουρκία για να αλλάξει πολιτική για Κούρδους




Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν (Ρεπουμπλικάνος από την Αριζόνα), παλαιός φίλος και υποστηρικτής της Τουρκίας, καταδίκασε ξανά τη βίαιη επίθεση εναντίον διαδηλωτών από Τούρκους αξιωματούχους και αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, που πληρώθηκε από τουρκικές εταιρείες συνδεδεμένες με την τουρκική κυβέρνηση, τάχθηκε εναντίον του σχεδίου για εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, για όσο διάστημα βρισκόταν στη θέση του. Ο κ. Φλιν έλαβε 530 χιλιάδες δολάρια από ένα μεσάζοντα, τον Ekim Aptekin via, ο οποίος έχει προσωπικές σχέσεις με τον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Φλιν παρά λίγο να εκτροχιάσει το σχέδιο κατάληψης της Ράκας, εεπιδή προφανώς το απαίτησαν οι Τούρκοι, που τον πλήρωναν.

Στο μεταξύ, η άνευ προηγουμένου για την διπλωματική πρακτική επίθεση εναντίον διαδηλωτών, συνέβη την περασμένη Τρίτη στην Ουάσινγκτον, έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της τουρκικής πρεσβείας.

Ο κ. Μακέιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, είπε ότι μετά από τα αιματηρά επεισόδια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να εκδιώξουν τον Τούρκο πρέσβη.

“Θα πέταγα τον τούρκο πρεσβευτή έξω” (από τη χώρα), είπε ο γερουσιαστής στην εκπομπή “Morning Joe”. “Εδώ είναι Αμερική”, είπε, “δεν πρόκειται για την Τουρκία ή για άλλη τριτοκομσική χώρα”.

https://www.youtube.com/watch?v=7FMR9ErXzAE

Ο γερουσιαστής είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση γι’ αυτή την αντιδιπλωματική ενέργεια και μίλησε ακόμα και για κατάθεση μηνύσεων εναντίον των υπευθύνων. Οι παρουσιαστές μίλησαν για τους μπράβους του ίδιου του Ερντογάν που κτύπησαν τους αθώους διαδηλωτές. Ο κ. Μακέιν πρόσθεσε ότι πρόκειται για τους φρουρούς του κ. Ερντογάν. “Κάποιος τους είπε” (να το κάνουν_ τόνισε ο γερουσιαστής.

Ο κ. Μακέιν είχε ερωτηθεί από τον παρουσιαστή για την επίθεση, επειδή είναι ένα θέμα που κυριαρχεί για τρεις ημέρες στην Ουάσιγκτον και έχουν αντιδράσει οι πάντες, εκτός του Λευκού Οίκου.

Μετά την αποκάλυψη των βίντεο με τα επεισόδια, ο κ. Μακέιν είχε εκφραστεί για το θέμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με τίτλο: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη βία έξω από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας”, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει:

Μας ανησυχούν τα βίαια επεισόδια που αφορούν διαδηλωτές και τουρκικό προσωπικό ασφαλείας, την Τρίτη το βράδυ. Η βία δεν αποτελεί ποτέ κατάλληλη απάντηση στην ελευθερία του λόγου και στηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων παντού για ελεύθερη έκφραση και ειρηνική διαμαρτυρία.

Καταστήσαμε γνωστή την ανησυχία μας προς την τουρκική κυβέρνηση με τον πιό ισχυρό τρόπο.

ΕΞΑΛΛΟΥ η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Οι πράξεις που έγιναν έξω από την τουρκική πρεσβεία χθες στην Ουάσιγκτον αντιτίθενται στια αρχές και τι εξξίες της πρώττης τροποποίησης του Συντάγματος, τις οποίες εργαζ’όμασυε ακούραστα για να προστατεύσουμε σε καθημερινή βάση. Η Μητροπολιτική Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις και έχουμε πρόθεση να ασκήσουμε διώξεις εναντίον και των άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν (στα επεισόδια). Θα συνεχίσουμε να συενργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη Μυστική Υπξρεσία για να εντοπίσουμε και να καταστήσουμε υπεύθυνυς όσους ενεπλάκησαν στις χθεσινές συμπλοκές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: