Έφτασε σαν Σουλτάνος ο Ταγίπ στην Ουάσιγκτον: Συνάντηση 25 λεπτών και γεύμα μίας ώρας με Τραμπ…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι διαπιστευμένοι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον είμαστε συνηθισμένοι με τις αυτοκινητοπομπές του εκάστοτε προέδρου και του εκάστοτε αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Προηγούνται μοτοσυκλέτες, και ακολουθούν πολλά πολλά αστυνομικά αυτοκίνητα, με ή χωρίς χαρακτηριστικά, μέχρι και ασθενοφόρο ακολουθεί την πομπή του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Αυτό που είδαμε χθες, γύρω στις 5 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) με την αυτοκινητοπομπή του Ταγίπ Ερντογάν δεν περιγράφεται. Ξεπέρασε και τον Ντόναλντ Τράμπ. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει 4 λιμουζίνες, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε μόνο τη δική του, απ’ ότι είδαμε.

Εξωφρενικά πράγματα…

Και δείχνει βασικά την τρέλα του ανθρώπου. Ή αν θέλετε την παράνοιά του. Αυτό που τον απασχολούσε ήταν να κάνει την απόλυτη …ΕΜΦΑΝΙΣΗ. Ότι, δηλαδή, είναι όσο σημαντικός και ο Πλανητάρχης.

Οι Αμερικανοί του πρότειναν να τον φιλοξενήσουν στο Blair House και περιέργως δέχθηκε, αν και αρχικά είχε κλείσει το μισό ξενοδοχείο, το St Regis, που βρίσκεται στην 16η οδό, 500 μέτρα από τον Λευκό Οίκο. Το Blair House είναι από χθες το απόγευμα ένα φρούριο. Τα μέτρα ασφαλείας απίστευτα. Να φανταστείτε ότι έκλεισαν εντελώς την πρόσβαση γύρω από το Blair House για λόγους ασφαλείας, όπως τονίστηκε από τους αρμόδιους. Οι εχθροί του είναι πολλοί, χωρίς αμφιβολία.

Αλλά τον ενδιέφερε να δείξει, ότι και στην Αμερική, όπου τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια, κινδυνεύει από τους οπαδούς του Ιμάμη Γκιουλέν, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Οι Τούρκοι κατονομάζουν στους εχθρούς τους, τους Κούρδους και τους Αρμένιους, επίσης. Μέχρι εκεί… Και όποιος καταλαβαίνει… Κατάλαβε.

Η μεγάλη διαδήλωση που προανήγγειλαν οι Τούρκοι κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Δεν παραβρέθηκαν ούτε 100 οπαδοί του, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν εργαζόμενοι στην τουρκική πρεσβεία. Ο κ. Ερντογάν δεν έκανε τον κόπο ούτε καν να τους χαιρετίσει.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα φτάσει σήμερα στο κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 12.30 τοπική ώρα (στις 7.30 ώρα Ελλάδος). Πέντε λεπτά μετά την άφιξη του θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ στο Όβαλ Οφις.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Η συνάντηση θα κρατήσει μέχρι τη μία το μεσημέρι τοπική ώρα (θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά, και επειδή θα χρειαστεί μετάφραση, η συνομιλία τους θα είναι του …δεκαπεντάλεπτου). Οι δύο πρόεδροι θα κάνουν από μία δήλωση στους δημοσιογράφους στη 1 ακριβώς και στη συνέχεια ο κ. Τραμπ θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Τούρκου προέδρου, οπότε θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για ακόμα μία ώρα. Ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 2 μ.μ. (στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος).

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, διότι κυριαρχείται από διαφορές, ενώ τόσο ο κ. Τράμπ όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δύο απρόβλεπτοι άνθρωποι. Ποιος θα υποχωρήσει εκ των δύο; Η εύκολη απάντηση είναι κανένας εκ των δύο. Και οι δύο νιώθουν πολύ ισχυρά για τις αποφάσεις τους και φαίνεται πως δεν θα υποχωρήσουν.

Πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι περιμένει πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποσύρει την απόφασή του για στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε καμία υποχώρηση από την αμερικανική πλευρά. Η στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων ξεκίνησε και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Εάν οι Αμερικανοί δεν κάνουν καμία κίνηση εναντίον του Ιμάμη Γκιουλέν, όπως ζητά ο Ερντογάν και εάν δεν του παραδώσουν τους δύο ταμίες της οικογένειάς του, που βρίσκονται στις φυλακές της Νέας Υόρκης, θα έχουν απορριφθεί και τα τρία αιτήματα του προέδρου της Τουρκίας. Στην περίπτωση αυτή η ήττα του θα είναι καταλυτική…

Ας περιμένουμε ακόμα μερικές ώρες. Και θα γνωρίζουμε…

Τούρκοι μέλη του προσωπικού της τουρκικής πρεσβείας διαδηλώνουν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία www.mignatiou.com
Τούρκοι μέλη του προσωπικού της τουρκικής πρεσβείας διαδηλώνουν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία www.mignatiou.com

 

Η πομπή με τον Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στο Blair House όπου και διαμένει. Photo www.mignatiou.com
Η πομπή με τον Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στο Blair House όπου και διαμένει. Photo www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: