Ξαναρχίζει η συνεδρίαση του Eurogroup: ΔΝΤ και λοιποί αναζητούν σαν …”τρελοί” τον συμβιβασμό




ALERT: Έπειτα από διακοπή που ξεπέρασε τις τρεις ώρες και κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν διμερείς και πολυμερείς επαφές, ξαναρχίζει τώρα η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για τέσσερις ώρες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, συνεδρίαζαν ξεχωριστά, μιλώντας πάνω σε διαφορετικά προσχέδια μιας σχετικής απόφασης.

Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση της συνάντησης, στο τραπέζι έπεσαν πολλές διαφορετικές εκδοχές των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 ως το 2060 και διαφορετικές εκδοχές των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

22/05/2017 21:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium

Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας της Γαλλίας Bruno LE MAIRE (K) και τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan (Δ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ ΜΠΕ, consilium.europa.eu, Enzo Zucchi
Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας της Γαλλίας Bruno LE MAIRE (K) και τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan (Δ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ ΜΠΕ, consilium.europa.eu, Enzo Zucchi

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε διακοπή εργασιών βρίσκεται από τις 19:00 τοπική η συνεδρίαση του Eurogroup και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται τετραμερής διάσκεψη των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Πόουλ Τόμσεν, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μπρούνο Λε Μερ (ο νέος Γάλλος υπουργός οικονομικών).

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται νέο προσχέδιο απόφασης για το ελληνικό ζήτημα που θα επιτρέψει την επιστροφή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στην Ελληνική διάσωση.

Νωρίτερα, το Eurogroup είχε διακόψει τις εργασίες του προκειμένου να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέταζε από τις 17:45 που άρχισε να συζητείται το ελληνικό ζήτημα (τρίτο θέμα στην ατζέντα) αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία για να προχωρήσει η συζήτηση ή η προσπάθεια θα εγκαταλειφθεί για σήμερα.

Όσο μένουν μέσα και συνεχίζουν την συζήτηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία, σημείωσε πηγή της ευρωζώνης πριν τη διακοπή.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος.

Σε σχέση με το Eurogroup, η ίδια πηγή είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θέμα, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το θέμα του χρέους και η συζήτηση αναμένεται να είναι μακρά.

Οι πιθανότητες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, είναι υψηλές.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ δεν θα απέχει πολύ από την απόφαση της 25ης Μαΐου του 2016 στη φρασεολογία και φυσικά δεν θα αποκλίνει καθόλου όσον αφορά την ουσία, με τη διαφορά, ότι το πρώτο σκέλος της απόφασης έχει ήδη εκτελεστεί (βραχυπρόθεσμα μέτρα) και έχει απομειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες στο σύνολό του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούσε μέχρι και τις τελευταίες ώρες αντικείμενο συζητήσεων τεχνοκρατών, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να υπολογίσει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες και θα φέρνει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες κάτω από το 15% για τα έτη με μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα 10 χρόνια αποπληρωμής και κάτω από το 20% για τα υπόλοιπα.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 22/05/2017 21:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: