Δεν μπορούμε να μιλάμε για στρατούς κατοχής και εγγυήσεις σε κράτος μέλος της ΕΕ, λέει ο Χριστοδουλίδης




Δεν μπορούμε εν έτει 2017 να μιλάμε για στρατούς κατοχής και στρατιωτικές εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας μετά την κηδεία του αγνοούμενου Μιχάλη Χριστοφή Κυπριανού, στη Γεροσκήπου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η καλύτερη ασφάλεια για το σύνολο του κυπριακού λαού είναι η ίδια η μορφή της λύσης την οποία εργαζόμαστε να πετύχουμε, καθώς επίσης και η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Σημείωσε πως ανάμεσα στα επιχειρήματα που αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» και – όπως υπέδειξε – είναι ένδειξη του γεγονότος ότι δεν αντιλαμβάνονται καθόλου την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, είναι το επιχείρημα ότι ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο θα προστατέψει την Κύπρο από τρίτες χώρες.

«Η κατάσταση πραγμάτων που βρισκόμαστε σήμερα, η συνεχιζόμενη κατοχή είναι αποτέλεσμα της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο,» υπογράμμισε.

Από εκεί και πέρα όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα εμπλακούμε στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας για δημιουργία αμφισβητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενέργειες μας, συνέχισε, γίνονται σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη.

Eπεσήμανε ακόμη πως η καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία είναι να συνεχίζουμε να υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς όπως διαφαίνεται μέσα από συγκεκριμένες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα.

Παρόμοιες εξελίξεις, συνέχισε, θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνέντευξης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, είπε πως αυτό αποδεικνύει το λόγο που μέχρι στιγμής, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν έχει τελική θετική κατάληξη η προσπάθεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως το περιεχόμενο της συνέντευξης αποδεικνύει και την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία αν υιοθετηθεί είναι η μοναδική οδός έτσι ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και να μην οδηγηθεί η παρούσα προσπάθεια σε μια ενδεχόμενη αποτυχία και σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

​Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως αύριο το πρωί στις 10:00 ο ΠτΔ θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για την πρόταση του, το περιεχόμενο της, τη λογική και το σκεπτικό πίσω από την πρόταση, τι πραγματικά αποσκοπούμε σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε μετά από πέρα των δύο χρόνων διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και τον κυπριακό λαό, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος 21/05/2017 17:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: