Αποστάσεις από τον διορισμό του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ τηρεί η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής




Ο Ρεπουμπλικάνος Τζέισον Τσάφετζ, πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, σχολίασε θετικά τα προσόντα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, τηρώντας ωστόσο, αποστάσεις από τον διορισμό του.

“Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να διορίσουν κάποιον. Δεν έχω δει κάποιο στοιχείο που ν’ αποδεικνύει συνωμοσία. Πού είναι αυτό έγκλημα για το οποίο νομίζουν ότι χρειάζεται ένας ειδικός ανακριτής, να το διερευνήσει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσάφετζ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

O 72χρονος Μιούλερ, παρασημοφορήθηκε ως αξιωματικός των Πεζοναυτών στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ διετέλεσε πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που είναι γνωστός για την σοβαρότητά του και για το στιβαρό ύφος του.

Τοποθετήθηκε από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο στη θέση του διευθυντή του FBI, μία εβδομάδα πριν από την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του ζήτησε να παραμείνει για δύο χρόνια και ο ίδιος αντικαταστάθηκε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ το 2013.

Στη διάρκεια της θητείας στη διεύθυνση του FBI, ο Μιούλερ έμεινε γνωστός για την προσπάθεια του να μεταρρυθμίσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, για την διάθεση περισσότερων πόρων στη διενέργεια ερευνών κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την ενίσχυση του επιπέδου συνεργασίας με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη του Κόμεϊ στο FBI.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν χθες συνεντεύξεις υποψηφίων στον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται, ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μάκαμπι, ο πρώην κυβερνήτης της Οκλαχόμα Φράνκ Κίτινγκ, αλλά και ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI Ρίτσαρντ Μακφίλι.

18/05/2017 10:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: