Ακόμα μία κηδεία Κύπριου αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής: Χρέος και δέσμευση τιμής




Ως κοινωνία και ως Πολιτεία αισθανόμαστε το χρέος να διατρανώσουμε την επιμονή μας στην πλήρη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοούμενου μας, γιατί το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα, τόνισε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.

Μιλώντας στην κηδεία του αγνοούμενου Νεόφυτου Νεοφύτου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Πολεμίδια, ο κ. Πάλμας είπε πως η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής και θα πρέπει να ανοίξει όλα τα στρατιωτικά της αρχεία και να τα θέσει ενώπιον του Δικαστηρίου και της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τη διακρίβωση της τύχης ενός έκαστου των αγνοουμένων μας.

“Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης του κάθε ενός από τους αγνοουμένους μας”, είπε και σημείωσε πως “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν, με την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν και την πλήρη διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου που έχουν διαπραχθεί το 1974 στην Κύπρο”.

Αυτό, υπέδειξε, αποτελεί χρέος όλων και δέσμευση τιμής προς τους συμπατριώτες μας που εξαφανίστηκαν και προς τις οικογένειές τους.

Λέγοντας πως από την πατρίδα μας δεν έλειψαν ποτέ οι δοκιμασίες, ο πόνος και η πίκρα, διαμήνυσε ότι ” σε αυτό τον τόπο ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε την ιστορική μας συνέχεια και την αποκατάσταση του κοινωνικού μας ιστού” και ότι “δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε πως μπορούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων της”.

Σήμερα, υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, είμαστε όσο ποτέ ώριμοι και έτοιμοι να εργαστούμε για να μη χρειαστεί να  υπάρξουν άλλες θυσίες αίματος σε αυτό τον τόπο και έστειλε το μήνυμα πως θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο στόχο για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση.

Αγωνιζόμαστε, συνέχισε, για να κτίσουμε μια πατρίδα, όπως ήταν παλιά ολόκληρη η Κύπρος, όπου ζούσαν αρμονικά και ειρηνικά και συνδημιουργούσαν οι κάτοικοι της, για να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των ανθρώπων της.

“Αυτή είναι η πρώτιστη υποχρέωση, αλλά και υψίστη τιμή προς τον Νεόφυτο Νεοφύτου και προς όλους όσοι θυσιάστηκαν και σε όλους όσοι ακόμα αγνοούνται”, συμπλήρωσε.

Τα ίχνη του 33χρονου Νεόφυτου Νεοφύτου, από τη Γύψου, χάθηκαν στην περιοχή “Άσπρη Μούττη”, κατά τη διαταγή οπισθοχώρησης και ανασυγκρότησης του δεύτερου λόχου του 399 Τάγματος Πεζικού στο οποίο υπηρετούσε ως έφεδρος.  Ο Νεοφύτου δεν θεάθηκε να οπισθοχωρεί και έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής.

Η εκταφή των οστών του πεσόντα πραγματοποιήθηκε το 2014,  από ομαδικό τάφο, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή Μπογαζίου Κερύνειας, και ταυτοποιήθηκαν ύστερα από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 20/05/2017 14:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: