Αδιέξοδο στην Ολλανδία: Άκαρπες οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού




Άκαρπες αποβαίνουν μέχρι στιγμής οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ολλανδικός Τύπος.

Συγκεκριμένα, μετά από 61 μέρες διαβουλεύσεων χθες ανακοινώθηκε ναυάγιο ως προς τη συμμετοχή των Πρασίνων (Groen Links) στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι το οποίο αποτελεί και βασικό θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας του ολλανδικού Τύπου.

Μάλιστα, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, η διαμεσολαβήτρια που συντονίζει τις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων (E. Schippers), ανακοίνωσε ότι επιστρέφει άπραγη την εντολή που έλαβε, καθώς οι επαφές μεταξύ VVD, CDA, GroenLinks και D’66 οδηγήθηκαν σε ναυάγιο λόγω των αγεφύρωτων διαφορών σε θέματα όπως η μετανάστευση, το κλίμα και οι κοινωνικές ανισότητες.

Πρόκειται για αυτά ακριβώς τα θέματα τα οποία είχε αναδείξει ως προτεραιότητά του ο ηγέτης των Πρασίνων J. Klaver. Οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών συγκλίνουν στο ότι οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή βαρύνουν κυρίως τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών CDA Buma, ο οποίος ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ουδέποτε είχε κρύψει την αποστροφή του για το πρόγραμμα των Πρασίνων, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «εφιαλτικό».

Όπως είναι φυσικό, το ερώτημα που απασχολεί τον σημερινό Τύπο δεν είναι άλλο από το τι μέλλει γενέσθαι. Επισημαίνεται πως οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι πολλές, καθώς σε περίπτωση δημιουργίας ενός κυβερνητικού σχήματος από 4 κόμματα, οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν παρά μόνον την συμμετοχή του μικρού κεντρώου κόμματος ChristenUnie, το οποίο είναι και ιδεολογικά συγγενές προς τους Χριστιανοδημοκράτες (στην θέση των GroenLinks). Το πρόβλημα όμως είναι πως ακόμα και στην περίπτωση που οι συζητήσεις μαζί τους αποδώσουν καρπούς, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα στηρίζεται σε μία μόνο έδρα, παρατηρεί ο ολλανδικός Τύπος.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 16/05/2017 18:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: