“Άδειασε” τον Κόμεϊ ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI: Επαρκείς οι όροι για το θέμα της Ρωσίας




Ο εκτελών χρέη διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) δήλωσε σήμερα στα μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας πως πιστεύει ότι η υπηρεσία διαθέτει επαρκείς πόρους για να ερευνήσει την φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, σημειώνοντας πως δεν έχει γνώση για την υποβολή κάποιου αιτήματος για χορήγηση περισσότερων πόρων στην υπηρεσία.

Μια πηγή στο Κογκρέσο τόνισε ότι ο απολυθείς από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε στους βουλευτές ότι είχε ζητήσει περισσότερα μέσα για την έρευνα της υπηρεσίας για την Ρωσία.

«Πιστεύω ότι διαθέτουμε επαρκείς πόρους για να διεξάγουμε την έρευνα», τόνισε ο Άντριου ΜακΚέιμπ στους βουλευτές.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Ρίτσαρντ Μπερ ρώτησε τον ΜακΚέιμπ κατά πόσον είχε ακούσει τον Κόμεϊ να δηλώνει στον Τραμπ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τελούσε υπό έρευνα, με τον μεταβατικό διευθυντή του FBI να αποφεύγει να απαντήσει, σημειώνοντας πως δεν θα προβεί σε κάποιο σχόλιο για την εν εξελίξει έρευνα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσε το FBI να επιβεβαιώσει δημόσια αν ερευνά τον Τραμπ.

Ο ΜακΚέιμπ δεσμεύτηκε στους βουλευτές ότι θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για οποιαδήποτε απόπειρα από τον Λευκό Οίκο ή άλλους να αναμειχθούν στην έρευνα του FBI για την φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Η ακρόαση του ΜακΚέιμπ ήταν προγραμματισμένο να κινηθεί γύρω από θέματα για παγκόσμιες απειλές ασφαλείας, αλλά οι βουλευτές του υπέβαλαν κυρίως ερωτήσεις για τον Κόμεϊ και την έρευνα για την Ρωσία.

«Είναι σημαντικό να επαναδιατυπώσουμε την κρίσιμη σημασία της προστασίας της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας στην επιβολή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας», δήλωσε, σχετικά με την απόλυση του Κόμεϊ, ο Μαρκ Γουόρνερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή.

Η αποπομπή Κόμεϊ έκανε την έρευνα της Επιτροπής για την ρωσική επιρροή στις εκλογές ακόμη πιο σημαντική, πρόσθεσε ο Γουόρνερ.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος σκέφτεται να επισκεφτεί το αρχηγείο του FBI στην Ουάσιγκτον τις επόμενες μέρες για να μιλήσει στα στελέχη της υπηρεσίας, δήλωσε η Σάρα Σάντερς Χάκαμπι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε ότι η αποπομπή Κόμεϊ δεν σχετιζόταν με την έρευνα για την Ρωσία.

Ο πρώην γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάικ Ρότζερς έχει αναφερθεί ως υποψήφιος για νέος επικεφαλής του FBI, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

11/05/2017 20:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: