Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζητούν τον αττικό ουρανό, αναφέρει η βρετανική επιτροπή




Η διατήρηση του θέματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου στη Βρετανία δεν είναι απλή υπόθεση.

Αυτό το δύσκολο έργο φέρει εις πέρας με επιτυχία εδώ και 33 χρόνια η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία δια της Προέδρου της Τζάνετ Σούζμαν, σημειώνει ότι τα Γλυπτά ζητούν να εκτίθενται κάτω από τον γαλανό αττικό ουρανό.

Από τη σύστασή της πολλές σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής της Βρετανίας έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην Επιτροπή ως μέλη.

«Επιτελούμε κυρίως διαφωτιστικό έργο. Συμμετέχουμε σε λογοτεχνικά φεστιβάλ, διοργανώνουμε ειδικές εκδηλώσεις και σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά επίσης υποστηρίζουμε διεθνείς πρωτοβουλίες επισήμως και ανεπισήμως. Πάνω απ’ όλα στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, τόσο της εκάστοτε κυβέρνησης όσο και των ακαδημαϊκών φορέων», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Πολ Κάρτλετζ, επίτιμος κάτοχος της έδρας Ελληνικού Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντη στη Σχολή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Πρόεδρος της Επιτροπής από το περασμένο φθινόπωρο είναι η γνωστή Βρετανίδα σαιξπηρική ηθοποιός Τζάνετ Σούζμαν, που κατέχει τον τιμητικό τίτλο της dame. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το σκοπό μας μιλώντας για την επανένωση, συντάσσοντας και σχολιάζοντας άρθρα και παρεμβαίνοντας σε συζητήσεις, συμμετέχοντας ενεργά σε επιχειρηματολογικές αντιπαραθέσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτει μιλώντας στο ΚΥΠΕ η πολυβραβευμένη ηθοποιός.

Όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, το ελληνικό αίτημα και οι προσπάθειες προσκρούουν στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου. Απόλυτος στις θέσεις του ήταν ο επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος από την άνοιξη του 2016 έχει αντικατασταθεί από τον Γερμανό Χάρτβιχ Φίσερ. Παρόλα αυτά «δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», όπως σχολιάζει ο καθηγητής Κάρτλετζ.

Αυτό που έχει αλλάξει κατά την κα Σούζμαν είναι η βάση της διεκδίκησης και της συζήτησης και αυτό οφείλεται στην κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. «Το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να γίνει ένα πραγματικά ηθικό παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα αναγνωρίζοντας ότι η Αθήνα, έχοντας κτίσει ένα σπίτι για τα γλυπτά του Παρθενώνα, αξίζει να δει τους κόπους της να ανταμείβονται με δικαιοσύνη. Τα γλυπτά πρέπει να εκτίθενται στο πλαίσιο για το οποίο προορίζονταν, δηλαδή ως το αποκορύφωμα της δόξας του Παρθενώνα, ο οποίος ακόμα στέκεται όρθιος, μια ματιά μακριά από τα παράθυρα της αίθουσας των γλυπτών του στο Νέο Μουσείο».

Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά από την πρόταση που έκανε ο γνωστός νομικός του Λονδίνου Τζέφρι Ρόμπερτσον για διασύνδεση του αιτήματος με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ώστε να περιληφθεί σε μια πιθανή ανταλλαγή παραχωρήσεων μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων.

«Δε βλέπουμε καμία αξία σε μονομερείς απαιτήσεις όπως αυτές που προτείνει ο κ. Ρόμπερτσον», απαντά ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. «Ο συγκεκριμένος νομικός έχει συνδεθεί στο παρελθόν με πολύ δημόσιο τρόπο με νομικίστικη προσέγγιση του θέματος της ‘αποκατάστασης’ των μαρμάρων, την οποία εμείς ως Επιτροπή απορρίπτουμε», συμπληρώνει αναφερόμενος στην πρόταση νομικής διεκδίκησης των Γλυπτών που είχε υποβάλει προ διετίας στην ελληνική κυβέρνηση η νομική ομάδα του κ. Ρόμπερτσον, ομάδα που περιλάμβανε την Αμάλ Κλούνεϊ.

Για τη βρετανική Επιτροπή η νομική διεκδίκηση των Γλυπτών δεν είναι η ορθή οδός διεκδίκησης, με τον κ. Κάρτλετζ να παραπέμπει στη σημασία της διαφώτισης και της πίεσης από τη διεθνή και βρετανική κοινή γνώμη, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει την επανένωση των Γλυπτών. «Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχουμε αλλαγή στην άποψη της πλειοψηφίας όσων ερωτώνται για το ζήτημα», λέει ο Πολ Κάρτλετζ.

Η κα Σούζμαν συμπληρώνει ότι η παρουσία των Γλυπτών στο Λονδίνο στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα. «Τι μαθήματα δίνουμε στους νέους που επισκέπτονται σε μια σχολική εκδρομή το Βρετανικό Μουσείο; Ότι είναι εντάξει να παίρνεις κάτι που δεν σου ανήκει για να το φυλάσσεις; Ότι είναι εντάξει να το πετσοκόβεις, προκαλώντας ζημιά και στο γλυπτό και στο κτίσμα και μετά να συνεχίζεις να δικαιολογείς τη διατήρησή του ως έμπνευση για τη δυτική τέχνη και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο Βρετανικό Μουσείο; Αυτά τα γλυπτά κλάπηκαν, δεν τα έδωσε με τη θέλησή της η υπό οθωμανική κυριαρχία Ελλάδα στον Έλγιν να τα φυλάει», λέει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Η σύγχρονη Αθήνα έχει επίσης εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και αυτά τα ασύγκριτα κομμάτια ζητούν να εκτίθενται κάτω από τον γαλανό αττικό ουρανό και όχι στην καταχνιά του Μπλούμσμπερι», συμπληρώνει η dame Τζάνετ Σούζμαν.

Η αισιοδοξία πάντως υπάρχει. Αντιδρώντας στο ερώτημα τι θα σήμαινε η επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα, ο καθηγητής Κάρτλετζ απαντά με τη λέξη «ευδαιμονία!»

Όπως συνεχίζει, «για τους απανταχού Έλληνες θα ήταν η διόρθωση ενός μακραίωνου λάθους και η ευκαιρία επιτέλους να δουν όλα τα σωζόμενα μάρμαρα του Παρθενώνα μαζί και επανενωμένα σε ένα ειδικά χτισμένο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, σε κοντινή θέα του κτίσματος του Παρθενώνα.

»Για τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα για τους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου, θα ήταν η ευκαιρία να δουν από κοντά αρχαιοελληνικά αριστοτεχνήματα που διαφορετικά δεν θα είχαν ταξιδέψει εκτός της χώρας προέλευσής τους. Για τους ακαδημαϊκούς θα ήταν η ευκαιρία να συνεργαστούν για την ενδελεχή ανάλυση όλων των σωζόμενων αυθεντικών γλυπτών σε έναν ενιαίο χώρο».

Η κα Σούζμαν τονίζει ξανά το ηθικό του πράγματος, που βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής επιχειρηματολογίας υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών: «Ένα υιοθετημένο παιδί επιτρέπεται από το νόμο να αναζητήσει τους βιολογικούς γονείς του όταν ωριμάσει. Δεν μπορεί παρά 200 χρόνια κατοχής να είναι αρκετά για αυτά τα ‘υιοθετημένα’ αντικείμενα».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 19/04/2017 16:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: