Στις 6 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε η διαφορά Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία




Δύο ακριβώς εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Bεστφαλία, η διαφορά μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) μειώνεται στις 6 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Fοrsa η οποία έγινε για λογαριασμό των εφημερίδων της Κολωνίας “Stadt-Anzeiger” και “Express”.

Στην τελευταία δημοσκόπηση το SPD, του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός Χανελόρε Κραφτ, προηγούνταν με 40% έναντι 26% του CDU υπό τον Αρμιν Λάσετ, ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Forsa τα ποσοστά τους είναι πλέον 35% και 29% αντίστοιχα.

Το ποσοστό των Φιλελευθέρων (FDP), των οποίων επικεφαλής του τοπικού ψηφοδελτίου είναι ο εκλεγείς και πάλι στην ηγεσία του κόμματος (σε ομοσπονδιακό επίπεδο) Κρίστιαν Λίντνερ ανέρχεται σε 12% και αυξάνεται έτσι κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όπως και το ποσοστό του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) το οποία θα ελάμβανε 6% εάν γίνονταν αυτήν την Κυριακή οι εκλογές.

Το κόμμα των Πρασίνων (Die GrUnen) και το λαϊκιστικό-ακροδεξιό Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένουν σταθερά με 6% και 7% αντίστοιχα.

Τα ποσοστά αυτά πάντως ποικίλουν από ινστιτούτο σε ινστιτούτο: Έτσι το SPD κυμαίνεται στις διάφορες δημοσκοπήσεις μεταξύ 34-37%, το CDU από 27-34%, το FDP μεταξύ 7 και 12%, η Αριστερά (Die Linke) μεταξύ 5 και 7%, το AfD μεταξύ 7 και 11% και μόνον οι Πράσινοι εμφανίζονται σταθεροί σε όλες τις δημοσκοπήσεις με 6%. Όριο εισόδου είναι το 5%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ θα γίνουν στις 14 Μαΐου και θεωρούνται ιδιαιτέρα σημαντικές, επειδή το κρατίδιο αυτό λόγω του πληθυσμού του (περίπου 18 εκατομμύρια κάτοικοι) αποτελεί συνήθως βαρόμετρο για την έκβαση των ομοσπονδιακών/εθνικών εκλογών, οι οποίες φέτος τα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου.

30/04/2017 12:00
Αντ. Πολυχρονάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: