Σε ευχαριστούμε Λευτέρη Πετρούνια: Κατακτά τα χρυσά χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας




Με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, το 3ο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με το χαμόγελο αλλά και τη συγκρότηση που τον χαρακτηρίζει, έφτασε ο Λευτέρης Πετρούνιας από τη Ρουμανία στην Αθήνα, μαζί με όλη την αποστολή της Εθνικής ενόργανης γυμναστικής. Και όπως είπε στην αρχή των δηλώσεών του:  «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και έχουμε φάει πολλή δουλειά, οπότε φτάσαμε στο αποτέλεσμα για άλλη μια φορά». 

Αναφερόμενος στον αγώνα, τόνισε:

«Υπήρχε ένταση σίγουρα, υπήρχαν κάποιες δυσκολίες πριν από τον αγώνα, γιατί είχαμε μια ατυχία και χάθηκε ένας επίδεσμος και αυτό με αποσυγκέντρωσε ακριβώς πριν αγωνιστώ, καθώς έχω μια συγκεκριμένη ρουτίνα στο μυαλό μου, αλλά νομίζω ότι ανταπεξήλθαμε πολύ καλά  στην πίεση. Ήρθε το 3ο το καλό».

Μέχρι που φτάνει αυτή η σειρά των χρυσών μεταλλίων; «Μέχρι όσο πιο μακριά πάει. Το πρώτο μέλημα είναι να έχουμε την υγεία μας. Έχουμε όρεξη για προπόνηση, οπότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πολλά ριπίτ, αρκεί να έχουμε την υγεία μας. Έχουμε δείξει ότι είμαστε σε καλή φόρμα, η απόσταση από τον δεύτερο είναι τεράστια, οπότε με καλή και σωστή δουλειά θεωρώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε. Θα φτάσουμε σίγουρα ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αυτός είναι ο μεγάλος στόχος στο πίσω μέρος του μυαλού μου και θα ήθελα, αν είμαστε καλά, να πάμε ακόμη πιο πέρα, αλλά ο πρώτος μεγάλος σταθμός θα είναι, μετά από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά, το Τόκιο, ώστε να μπορέσουμε σε αυτή την τετραετία, εφ’ όσον υπάρχει θέληση και όρεξη και όλα πάνε καλά, να κάνουμε όσο περισσότερες επιτυχίες μπορούμε».

Για τη διοργάνωση δήλωσε: «Οι Ρουμάνοι  είναι πολύ κοντά μας σαν φίλαθλοι και μου έδωσαν αγάπη περισσότερη απ’ όση περίμενα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση αυτό».

Σχετικά με ένα πρόβλημα στον ώμο του, είπε: «Όχι, δεν είναι κάτι, κούραση υπάρχει στον ώμο. Τραυματισμένοι είμαστε όλοι στην ενόργανη γυμναστική. Θα κάνουμε σωστή αποθεραπεία καμιά δεκαριά ημέρες και θα επιστρέψουμε».

Αναφερόμενος σε κάποια μηνύματα που έστειλε με τις δηλώσεις αμέσως μετά τον αγώνα, ο Ολυμπιονίκης του Ρίο σχολίασε:

«Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Η αλήθεια είναι πως, αν δεν είχα τον χορηγό μου, δεν θα έφτανα εδώ. Και το λέω και το ξαναλέω, γιατί πραγματικά θα είχα σταματήσει. Τα πράγματα είναι δύσκολα και θα το λέμε μέχρι να αλλάξει κάτι. Εμείς θα παραμένουμε συνεπείς γιατί αυτό που κάνουμε το γουστάρουμε πάνω απ’ όλα. Αυτά που λέω είναι για όλη την κατάσταση. Δεν είναι μόνο το θέμα των χρημάτων, δεν είναι όλα λεφτά, είναι θέμα να υπάρχει σωστή οργάνωση, να έχουμε κάποια όργανα, να έχουμε φυσιοθεραπευτές, να έχουμε γιατρούς, να έχουμε θέρμανση. Βασικά πράγματα και φυσικά σε δεύτερη φάση είναι και κάποια χρηματοδότηση, η οποία είναι ελλιπής, όπου σε κάποιους αγώνες έχουν πάει με δανεικά ορισμένοι».

Για το «Μόνοι μας και όλοι οι άλλοι», που είπε και για το ότι έχει να πάρει το πριμ από το 2012, ενώ θα το πάρει και μειωμένο, απάντησε:

«Ξέρω ότι από το 2015 υπάρχει μείωση 50%, της Ολυμπιάδας δεν έχει ανακοινωθεί, δεν ξέρουμε τι γίνεται, οπότε περιμένουμε μια ανακοίνωση που θα έπρεπε να έχει γίνει. Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, αλλά θα κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει. Την κατάσταση πάνω-κάτω όλοι την ξέρουμε και δεν είναι τωρινό αυτό, είναι πάνω από δέκα χρόνια, τουλάχιστον όσο αγωνίζομαι εγώ σε μεγάλους αγώνες, τουλάχιστον από το 2009, τα ίδια πράγματα συμβαίνουν. Δεν έχει να κάνει με κόμματα αυτό, το πρόβλημα είναι στάνταρ. Υπάρχει μια ελλιπής στήριξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πάντα θα ζητάμε στήριξη, πάντα θα περιμένουμε το κάτι παραπάνω, που θα μας βοηθήσει να πάμε και σε άλλους αγώνες και να βγάλουμε κι άλλα νέα ταλέντα».

Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Τα μηνύματά μου είναι για τον κόσμο, είναι προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μου δείχνουν μεγάλη αγάπη και είμαι ευτυχής για αυτό, γιατί μου δίνει μεγάλη δύναμη. Το Ευχαριστώ Ελλάδα λοιπόν πάει σε όλους τους Έλληνες».

Για τη συνέχεια, όπου υπάρχει αγωνιστικό κενό περίπου έξι μηνών μέχρι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και για το πώς θα το διαχειριστεί, απάντησε: «Δεν μπορώ να το απαντήσω ακριβώς αυτό, γιατί δεν είμαι προπονητής. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή μου και σίγουρα θα τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά, όπως πάντα».

Πού αφιερώνει το μετάλλιο; «Αυτή τη φορά είπα πως το μετάλλιο θα το αφιερώσω στον προπονητή μου. Είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται γιατί βρίσκομαι εδώ.

Και έκλεισε μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, που επίσης μπήκε μαζί του στον τελικό των κρίκων: «Είναι ένας εξαιρετικός αθλητής. Πάρα πολύ δυνατός. Θεωρώ πως θα δείτε στο μέλλον και άλλα καλά και στους κρίκους και σε άλλα όργανα. Μακάρι να πηγαίνουμε σε αγώνες με τον Κωνσταντίνο και να είμαστε ένα-δύο. Δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Είναι δύσκολος ο δρόμος προς την κορυφή. Του είπα καλώς όρισες στο κλαμπ αλλά ξεκινάνε τα δύσκολα τώρα και πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σε μεγάλες διοργανώσεις. Μπορείτε να περιμένετε αρκετά από αυτόν».

Ράφτης: «Τα μπράβο τα έχουμε χορτάσει»

Από τη δική του μεριά, ο προπονητής του Λευτέρη Πετρούνια, Δημήτρης Ράφτης, αρκετά αιχμηρός, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια τα έχουμε χορτάσει και οι αθλητές και οι προπονητές και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο. Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, που δεν έχουν τις δυνατότητες που έχει ο Λευτέρης για να κάνει όσα κάνει, όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες. Με λίγο περισσότερη υποστήριξη, εάν είχαμε έναν-δύο ακόμη αγώνες προετοιμασίας πριν το Ευρωπαϊκό, ίσως είχαμε ακόμη έναν τελικό, στο έδαφος με τον Τανταλίδη, που για 30 εκατοστά έμεινε έξω, χωρίς να έχει κάνει κάποιο μεγάλο λάθος στο πρόγραμμά του. Τι να πω; Η Ελλάδα της κρίσης με χίλια-δυο προβλήματα. Εμείς θέλουμε αξιοκρατία, θέλουμε συνέπεια, όλα αυτά που μας έχουν υποσχεθεί. Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα, ζητάμε να μοιράζεται η πίτα καλύτερα, να πηγαίνει σε αυτούς που πρέπει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εγώ κάθε φορά μετά από έναν αγώνα θα αφιερώνω στην εξουσία ένα στιχάκι. Θέλω να πιστεύω ότι θα δουν πως αξίζουμε να μας βοηθήσουν λίγο περισσότερο. Δεν είναι τόσο δύσκολο αυτό που ζητάμε να κάνουν για εμάς. Να το κάνουν για τα παιδιά, που είναι το μέλλον μιας χώρας. Παιδιά με τέτοιες δυνατότητες. Αν όπως δουλεύει η εθνική ομάδα της ενόργανης γυμναστικής, δούλευαν και τα υπουργικά συμβούλια, τότε η χώρα θα ήταν δύο επίπεδα απάνω. Δεν είναι μεγάλα λόγια, ούτε λέω πως εμείς θα τα καταφέρναμε καλύτερα. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, αλλά μιλάμε μόνο για αξιοκρατία και συνέπεια. Πρέπει να γίνει κάποια στιγμή αυτό. Δεν είναι μόνο χρήματα, δεν είναι μόνο υλικά αγαθά, αλλά μας υποσχέθηκαν ότι θα αλλάξουν διάφορα. Να αλλάξουν τουλάχιστον αυτά που δεν κοστίζουν. Αυτό αναζητάμε, θα περιμένουμε και πιστεύουμε πως θα γίνει».

Δημήτρης Βασιλόπουλος , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: