Ρετζέπ, χάσαμε… Η ρητορική του ένθερμου εθνικισμού κυριαρχεί πλέον στην Τουρκία




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

 Το Τουρκικό δημοψήφισμα. Κυριακή 16/04/2017…
… ή αν προτιμάτε η Κυριακή της Λαμπρής, μέρα κατά την οποία οι Έλληνες στην δυτική ακτή του Αιγαίου γιόρταζαν το Πάσχα, στην ανατολική ακτή του Αιγαίου, την Τουρκία, ο τουρκικός λαός προσερχόταν στις κάλπες του ιστορικού, πλέον, τουρκικού δημοψηφίσματος.

Στις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής, με το κλείσιμο των καλπών, το πολυπόθητο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017 που αφορούσε την ψήφιση ή όχι των προτεινόμενων «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων» από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν προς τους Τούρκους πολίτες, έμπαινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τα 55 εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει στο  δημοψήφισμα των προτεινόμενων «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων» από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και το τελικό αποτέλεσμα, έπειτα από την ομολογουμένως αρκετά δύσκολη για την Τουρκία περίοδο, είναι γεγονός.

Το αποτέλεσμα στο 100% της καταμέτρησης της τουρκικής κάλπης, αναφέρει πως      – υπερ του «Εvet», του «Ναι», ψηφίζει το 51,41% υπέρ των «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων» στο προτεινόμενο δημοψήφισμα από τον κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν -, έναντι του «Hayir» που επιλέγει το 48,59 % του τουρκικού λαού.

Σε αριθμούς, ψυχρούς καμία φορά, αλλά όχι και τόσους καθαρούς, όμως αποτυπώνουν την αλήθεια, το 51,41 %  που ψήφισε «Εvet» στο τουρκικό δημοψήφισμα, μεταφράζεται σε 25.157.025 ψηφοφόρους, ενώ αντιθέτως 23.777.091 πολίτες δείχνουν την αντίθεση ως προς τις προτεινόμενες «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και ψηφίζουν «Hayir», δηλαδή «όχι».

Η τελική επικράτηση του «Εvet» έναντι του «Hayir», στο δημοψήφισμα της 16ης  Απριλίου που πρότεινε στον τουρκικό λαό ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ισχνή».

Ο Τούρκος ισλαμιστής Πρόεδρος και πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, καταφέρνει εξαιτίας της «ισχνής» επικράτησης των προτεινόμενων «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων», να μετατρέψει το «Τουρκικό Δημοψήφισμα» ως προσωποπαγές, καθώς ενάντια των Μεταρρυθμίσεων συντάσσεται το μισό ακριβώς εκλογικό σώμα της Τουρκίας.

Όσον αφορά την καθαρότητα ή την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας του τουρκικού δημοψηφίσματος, απλά αναφέρουμε, πως οι Διεθνείς Παρατηρητές έκαναν λόγο, πως οι συνθήκες που επικρατούσαν στα εκλογικά τμήματα δεν συμβάδιζαν με τους δημοκρατικούς κανόνες διεξαγωγής μιας καθαρής εκλογικής διαδικασίας, καθώς στα έγκυρα ψηφοδέλτια μετρούσαν και τα ψηφοδέλτια που «έπεσαν» στις κάλπες ….«ανοιχτά».

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως αξιοσημείωτο το γεγονός, πως την ώρα των συγχαρητηρίων που δέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Ρώσο  Πρόεδρο κ. Βλαδίμηρο  Πούτιν αλλά και από τον Αμερικανό Πρόεδρο  κ. Ντόναλντ Τραμπ, για την «ισχνή» επικράτηση στο δημοψήφισμα, το «State Department» δηλώνει πως θα σχολιάσει το αποτέλεσμα του « Τουρκικού Δημοψηφίσματος» μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης από τον «Ο.Α.Σ.Ε ».

Το βράδυ της Κυριακής της 16ης Απριλίου 2017, ο Τούρκος Πρόεδρος παρακολουθεί μουδιασμένα, όπως άλλωστε και όλη η υφήλιος, τα αποτελέσματα του «Τurkiye Refarandum», χωρίς να περιμένει, με τόση μικρή διαφορά, την πρόκριση – ψήφιση των «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναπτύσσει μια ρητορική ένθερμου εθνικισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την στρατηγική των προκλήσεων τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, «διαμάχη με τους αποκαλούμενους οπαδούς του Γκιουλέν», όσο και στο εξωτερικό, εάν δούμε  τις κόντρες με τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκλήσεις που δεν λείπουν και ως προς τις σχέσεις με τον παντοτινό εχθρό της Τουρκίας, την Ελλάδα, οι οποίες φθάνουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ακόμα και στα όρια πρόκλησης νέου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Παραδόξως, το αποτέλεσμα του Τουρκικού δημοψηφίσματος της Κυριακής 16ης Απριλίου, χαρίζει ένα ήρεμο βράδυ στο Αιγαίο Πέλαγος, χωρίς την πρόκληση θερμού επεισοδίου, ή συνθήκες διαδηλώσεων, που ως αποτέλεσμα θα είχαν ένα νέο ενδεχομένως διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Βλέπετε, ο ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την μικρή επικράτηση του «Εvet» έναντι του «Hayir» στο δημοψήφισμα της Κυριακής 16ης  Απριλίου, είχε να ασχοληθεί με πιο σοβαρά πράγματα τόσο το βράδυ όσο και τις επόμενες μέρες του δημοψηφίσματος, πράγματα που αφορούν και έχουν να κάνουν μακροπρόθεσμα με την πολιτική του επιβίωση.

Θερμά σοβαρά επεισόδια με τους Έλληνες που οι Νεότουρκοι έριξαν στη θάλασσα,  ή εξαγγελίες για προσευχές μέσα στην «Aya Sofya», δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα της πολιτικής ατζέντας του  «νικητή» στο δημοψήφισμα, ακόμα και αν αυτό κερδήθηκε έστω και με «ισχνή» πλειοψηφία από τον  Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα αντέξει ο απρόβλεπτος Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εφαρμόσει τις ψηφισμένες από τον τουρκικό λαό «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις», που ο ίδιος πρότεινε μέσα από το ιστορικό πλέον « Τουρκικό Δημοψήφισμα» της 16ης Απριλίου 2017 ;

Η οριακή επικράτηση του «Εvet» με  ποσοστό της τάξεως του 51,48 % έναντι του «Hayir», στο δημοψήφισμα των προτεινόμενων «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων» από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, προκρίνουν τις «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» Ερντογάν, οι οποίες πλέον αποτελούν μέρος του Τουρκικού Συντάγματος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν γνωρίζει, πως παρά την τελική «ισχνή» επικράτηση του «Εvet», ο ίδιος αν και νικητής του δημοψηφίσματος, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, δεν είναι ο καθαρός νικητής της πολιτικής σκακιέρας.

Βάση αποτελέσματος, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έχοντας ως συμμάχους μόνο τους ισλαμιστές συνοδοιπόρους οπαδούς του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε, του «ΑΚΡ», δεν θα κέρδιζε το προτεινόμενο από τον ίδιο δημοψήφισμα της Κυριακής 16ης Απριλίου.

Ο «νικητής» του δημοψηφίσματος, Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος μέσα από τις προκρινόμενες «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» έχει ξανά το δικαίωμα να ηγηθεί του «ΑΚΡ», ακόμα και ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, γνωρίζει πως η Πύρρειος νίκη που έλαβε στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής την οφείλει, όχι μόνο από τους ισλαμιστές οπαδούς του αλλά κυρίως στον κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί και στους εθνικιστές του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος «MHP».

Οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως πραγματικός «νικητής» του δημοψηφίσματος «Ερντογάν» είναι ο εθνικιστής ακροδεξιός ηγέτης του «MHP», κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αναγνωρίζει την σημαντική βοήθεια των «Γκρίζων Λύκων» και δηλώνει προκλητικά πως θα γίνει πιο «Γκρίζος Λύκος» και από τους «Γκρίζους Λύκους».

Το βράδυ της Κυριακής 16ης Απριλίου και μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του «Τουρκικού Δημοψηφίσματος», η Τουρκία περιμένει υπομονετικά την νέα εποχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί  τον εναπομείναντα πολιτικό χρόνο που του φέρνει η «ισχνή» αλλά κερδισμένη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Ο ηγέτης του «ΑΚΡ» κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έχει απέναντι στα σχέδιά του ακριβώς τον μισό τουρκικό λαό, έχει χάσει τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα δυτικά παράλια, την Ανατολική Θράκη, την πρωτεύουσα Άγκυρα και κυρίως την γενέτειρά του Κωνσταντινούπολη.

Ο ισλαμιστής κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, έχοντας δώσει εθνικιστική χροιά στην προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος, αλλά κυρίως έχοντας μετατρέψει σε προσωπικό πολιτικό αγώνα την προεκλογική περίοδο, πλέον γνωρίζει και ο ίδιος πως αν και νικητής, μελλοντικά βγαίνει ηττημένος από το συγκεκριμένο  δημοψήφισμα.

Την συγκεκριμένη αναφορά την αποδεικνύει και η που κάνει η δήλωση,- αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του «Τουρκικού Δημοψηφίσματος» -, όπου Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν απευθύνεται, όχι στην «ισχνή» πλειοψηφία του «Εvet», αλλά στην μειοψηφία του «Ηayir», του 48,59 % του τουρκικού λαού που ψήφισαν «Όχι», αντιδρώντας στις διαθέσεις του Ερντογάν για «πλήρη Σουλτανοποίηση» του κοσμικού χαρακτήρα του Τουρκικού βαθιά ριζωμένου Κεμαλικού κατεστημένου.

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν «ζητάει» από την μειοψηφία του «Ηayir», μειοψηφία με πλειοψηφικές τάσεις, να σεβαστεί το αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έχει αντιληφθεί καλύτερα από τον καθένα, πως ενδεχομένως, όχι μόνο δεν θα προλάβει να εφαρμόσει τις υπερεξουσίες που λαμβάνει από τις ψηφισμένες «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» που έχει προτείνει στο δημοψήφισμα, αλλά πως το δημοψήφισμα, έχει γίνει ένα είδος «μπούμερανγκ», όπου πλέον με τεχνάσματα, ακόμα και με τεχνάσματα να κερδίσει τον χρόνο που μένει μέχρι το 2019, όταν και λήγει η θητεία της προεδρίας.

Ο ιδρυτής και ηγέτης του «ΑΚΡ» και Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, γνωρίζει καλά, πως ενδεχομένως είτε μέσω νέου πραξικοπήματος, είτε μιας νέας εξέγερσης, είτε μέσω ενός νέου χαμένου δημοψηφίσματος, θα αποτελέσει παρελθόν από τη διαχείριση της εξουσίας.

Το αφήγημα στην τουρκική πολιτική σκηνή μετά το βράδυ του δημοψηφίσματος της Κυριακής 16ης  Απριλίου είναι πλέον διαφορετικό, πράγμα που ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν γνωρίζει και έχει καταλάβει καλά, αφήνοντας για την ώρα στην άκρη τη νύχτα του πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου του 2016 και τον πόλεμο με τον εχθρό Γκιουλέν.

Στην Τουρκία, έχει ήδη ξεκινήσει έστω και με ρυθμούς «χελώνας», η συζήτηση για την επόμενη του δημοψηφίσματος μέρα.

Διακρίνουμε μια αξιοθαύμαστη διαχείριση της μεγάλης δυναμικής του «Ηayir» και όσων μέσα από το «όχι», επέλεξαν να σταθούν απέναντι στα ηγεμονικά σχέδια του ισλαμιστή, νεοοθωμανού ή αν προτιμάτε νεοσουλτάνου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής 16η Απριλίου, οι πρώτες βουβές και ανοργάνωτες κινήσεις – μικροσυγκεντρώσεις από όσους ψήφισαν «Ηayir», ξεκινούν στην Πόλη, με τις διαμαρτυρίες του «Κινήματος των κατσαρολών» να γίνονται γνωστές, διαμαρτυρίες όπου οι κάτοικοι των συνοικιών της πάλαι ποτέ «Βασιλεύουσας»,  χτυπούν κατσαρόλες, είτε από τα παράθυρα, είτε διαδηλώνοντας, εκφράζοντας την αντίθεση, την διαμαρτυρία και την διαφοροποίηση τους όχι για τη νίκη του Ερντογάν, αλλά για την πλήρη σουλτανοποίηση της Τουρκίας.

Παρακολουθώντας στενά τον τουρκικό τύπο αυτές τις μέρες αλλά και συνομιλώντας με Τούρκους φίλους που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα που ως τώρα έχουν παρουσιαστεί από τους διεθνείς αναλυτές και από το σύνολο σχεδόν των Μ.Μ.Ε. της χώρας και έχουν να κάνουν τους λόγους της επικράτησης του «Εvet» με «ισχνή» επικοινωνία.

Σαφέστατα, η ανθρωπογεωγραφία, η ιστορία, η δομή του τουρκικού οικοδομήματος, οι πολιτικές σχέσεις, οι σχέσεις κράτους – στρατού αλλά και η διαδρομή της τουρκικής κοινωνικής ζωής από την ημέρα του τουρκικού πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου 2016 ως το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017,  αποτελούν στοιχεία άξια ανάλυσης για το αποτέλεσμα που κινείται ακριβώς στα όρια του εθνικού διχασμού.

Το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του τουρκικού λαού που διαφωνεί συνολικά με την πολιτική Ερντογάν, αποτελεί το 48,59 % του εκλογικού σώματος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 23.777.091 ψηφοφόρους στο τουρκικό δημοψήφισμα της Κυριακής 16ης Απριλίου 2017.

Είναι κατανοητό, πως ούτε ο πρώην ιμάμης και πρώην πνευματικός του  κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και νυν εξόριστος αλλά και κατηγορούμενος από το πνευματικό τέκνο του για το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου, Φετουλάχ Γκιουλέν, μπορεί να χειραγωγήσει ή να κατευθύνει, αυτό το τεράστιο νούμερο του τουρκικού λαού που ψηφίζει ενάντια στις προθέσεις Ερντογάν στην κάλπη.

Σαφέστατα, δεν συμφέρει ούτε και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν να χαρίσει τους 23.777.091 Τούρκους ψηφοφόρους οι οποίοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» που πρότεινε στον τουρκικό λαό μέσω του δημοψηφίσματος στον Γκιουλέν.

Τα 23.777.091 Τούρκων που ψηφίζουν «Ηayir», «αντιφρονούντες» των «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων» που ο κ. Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν πρότεινε και ψηφίστηκαν, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε στο σύνολο Κεμαλικοί, αν και οι θιασώτες του Κεμάλ Ατατουρκ και οι δομές του Τουρκικού κοσμικού κράτους, είναι σκληρές στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο και πολέμιες των ισλαμιστών του Ερντογάν.

Ένας λαός της τάξεως των 23.777.091 ατόμων, που ψηφίζει όχι σε ένα δημοψήφισμα προτεινόμενο από τον ηγέτη του, το όχι, έχει αρκετά χαρακτηριστικά που πολλές φορές αδυνατούμε να καταλάβουμε, ειδικά αν δε ζούμε στη συγκεκριμένη χώρα, έστω και αν αυτή είναι ο ιστορικός μεγάλος ανταγωνιστής – εχθρός μας.

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε, πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα 23 εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων που στηρίζουν «Ηayir», δεν είναι ούτε κεμαλιστές, ούτε γκιουλενιστές, ορισμένοι μπορεί να είναι και ισλαμιστές απογοητευμένοι από τον Ερντογάν.

Ένα μεγάλο ποσοστό από το  48,51% των Τούρκων που ψήφισαν «Ηayir», ανήκει και στη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων της Τουρκίας ή και των παραλίων αλλά και της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, η οποία νεολαία δεν εκφράζεται ούτε από τους ισλαμιστές του Ερντογάν, ούτε και από τους Κεμαλιστές.

Το συγκεκριμένο κομμάτι της νεολαίας της Τουρκίας, εκφράστηκε μέσα από τα social media, παραδόξως δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος από τον Σουλτάνο Ερντογάν, όπου κατά πλειοψηφία εκφράστηκαν υπέρ του «Ηayir», προσελκύοντας αρκετό κόσμο υπέρ των απόψεών τους αθόρυβα και χωρίς κανείς να τους καταλάβει.

Άλλωστε οι ατομικές ελευθερίες στην Τουρκία είναι περιορισμένες μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν της 16ης Ιουλίου του 1976  και τη χειραφέτηση του στρατού και των Μ.Μ.Ε. από την «σουλτανοποίηση» της τουρκικής πολιτικής ζωής από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γίνεται αντιληπτό από όλους, πως αν και το βράδυ της Κυριακής της Λαμπρής κύλησε ομαλά στην Τουρκία μετά και την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του ιστορικού πλέον του τουρκικού δημοψηφίσματος για τις «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» του νεοσουλτάνου έστω και με την ισχνή πλειοψηφία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας των υπερεξουσιών ελέγχει πλέον πλήρως και το δικαστικό σώμα και τον τουρκικό στρατό, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα φτάσει ως το τέλος, όχι μόνο του αρχικού σχεδίου του προέβλεπε την με προϋποθέσεις παραμονή στην εξουσία ως το 2029, αλλά και της τωρινής θητείας στην προεδρεία που λήγει το 2019.

Δεδομένο, ως γεγονός, πως στη νέα περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων,  κουμπαριές και ζεϊμπέκικα, έχοντας φτάσει στο τσακίρ κέφι ακόμα και τη νύχτα πραξικοπημάτων, δεν χωρούν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, χρειάζεται υπομονή και καμία βιαστική απόφαση η οποία να αφορά ακόμα και για πρόταση λύσης του Κυπριακού, αν και εφόσον δεν ξεκαθαρίσει πρωτίστως η κατάσταση στην Τουρκία.

Θα αντέξει, ο απρόβλεπτος και χαμένος πολιτικά από το δημοψήφισμα, Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εφαρμόσει τις ψηφισμένες από τον τουρκικό λαό «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» που ο ίδιος πρότεινε στον τουρκικό λαό μέσα από το ιστορικό πλέον «τουρκικό δημοψήφισμα» της 16ης Απριλίου 2017;

Μήπως οι μελλοντικοί νικητές του «Ηayir», του «όχι»,  στο τουρκικό δημοψήφισμα θα πρέπει να βρουν ένα νέο πολιτικό αστέρα  με λαοφιλές προφίλ, ενδεχομένως κεμαλικών πεποιθήσεων, ο οποίος θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να ενώσει ένα μεγάλο ποσοστό του «Evet» και του «Ηayir» και να σταθεί απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσεχώς Σουλτάνο, έπειτα από το κερδισμένο δημοψήφισμα των «Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων» της Κυριακής 16ης Απριλίου 2017 ;

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως το προφίλ που θα μπορέσει να ενώσει τον τουρκικό λαό ενάντια στον Σουλτάνο Ερντογάν θα πρέπει να «μοιάζει» στο προφίλ και μόνο του Σελαχαντίν Ντεμιτράς.

Σημειώνω, πως ο Σελαχαντίν Ντεμιτράς, είναι ο ηγέτης του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των λαών «ΗDP», έγκλειστος από το καθεστώς Ερντογάν στις φυλακές της Ανδριανούπολης, όμως εάν δεν ήταν Κούρδος αλλά Τούρκος και κεμαλιστής, θα μπορούσε να ηγηθεί σε μια πρόταση με τα δικά του χαρακτηριστικά  απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρει, πως σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, η νίκη είναι πάντα νίκη, άρα και η «ισχνή» νίκη στο δημοψήφισμα είναι νίκη.

Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έμαθες τα νέα ;

Ο Σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,έχασε την «Istanbul» στο «Turkiye referandum» της Κυριακής …της Λαμπρής «τυχαίο» ;

 

 

 

Υστερόγραφο

Η Κωνσταντινούπολη, στο τουρκικό δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Απριλίου 2017 γυρίζει την πλάτη, με ποσοστό 51,35% υπέρ του «Hayir», καταψηφίζει τις προτεινόμενες «Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις» του γεννημένου στην «Istanbul» και πρώην δημάρχου της πόλης Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «νεοοθωμανός» Σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μείνει στην ιστορία, ως ο μοναδικός Τούρκος Σουλτάνος, που αν και με υπερεξουσίες ψηφισμένες από τον μισό τουρκικό λαό δεν έχει στην δική του «κατοχή» και έλεγχο την Πόλη.

Η «επανάσταση της κατσαρόλας» μόλις άρχισε …

 

Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος & πολιτικός αναλυτής.

[email protected]

Τwitter: TsiloyannisAnd

Facebook: Andreas Tsiloyannis

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: