Πολλαπλές τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ




Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έγιναν χθες πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Σημειώνεται ακόμα ότι εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το Κεντρικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την «τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο». Επίσης, επισημαίνεται ως σημαντικό και το γεγονός ότι λόγω ακριβώς αυτής της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γερμανία για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Οι παραβιάσεις φέρεται να ξεκίνησαν από το πρωί όπου αεροσκάφος τύπου CN-235, εισήλθε στον εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, «παραβιάζοντας τα διεθνή νόμιμα 18 φορές». Ακολούθησε, σύμφωνα πάντα με στρατιωτικές πηγές, σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 που, χρησιμοποιώντας την “πύλη” Χίου-Λέσβου, παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ κατά τη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής της Μονάδας Ετοιμότητας της Σκύρου, σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές.

Το μεσημέρι Τρίτης, δύο τουρκικά σκάφη παραβίασαν τον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδος φτάνοντας μέχρι και το σύμπλεγμα των Οινουσσών, δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χίου, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Συγκεκριμένα, δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στο 1 ναυτικό μίλι από βραχονησίδες του συμπλέγματος των Οινουσσών, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή βρίσκονταν, για προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ομάδες κομάντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρθηκε, περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έσπευσε στην περιοχή μόλις έγινε αντιληπτή γη παραβίαση.

Ο πλοίαρχος του ελληνικού σκάφους φέρεται να κάλεσε δια ασυρμάτου τις τουρκικές ακταιωρούς να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάτι το οποίο έπραξαν δίχως να προκληθεί περαιτέρω ένταση.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν άμεσα τις εξελίξεις αυτές με την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου να απορρίψει για δεύτερη φορά αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών που το περασμένο καλοκαίρι διέφυγαν από την Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Αυτή η πτυχή αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 25/04/2017 20:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: