“Πανούκλα ή χολέρα”: Οι Γάλλοι που αρνούνται να επιλέξουν μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν




Ο αποκλεισμός του υποψήφιου της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία άφησε μια πικρή γεύση σε πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αρνούνται να επιλέξουν μεταξύ της Μαρίν Λεπέν και του Εμανουέλ Μακρόν, «της πανούκλας και της χολέρας».

Από τη Δευτέρα το hashtag #SansMoi7mai (χωρίς εμένα στις 7 Μαΐου) έχει γίνει viral στους ιστότοπους κοινωνική δικτύωσης.

Πολλοί ψηφοφόροι στη Γαλλία εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την απόρριψή τους προς την άκρα δεξιά της Λεπέν, αλλά και προς τον κεντρώο υποψήφιο Μακρόν, έναν πρώην τραπεζίτη που θεωρείται υπερφιλελεύθερος, και ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, θα προκαλέσει άνοδο του Εθνικού Μετώπου οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες στη Γαλλία.

«Ένας δεύτερος γύρος μεταξύ της φαιάς πανώλης και της οικονομική χολέρας», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης, ο Σερζ Βενσάν, που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο.

«Μεταξύ δύο φασισμών, δεν επιλέγω», επισημαίνει η Κορίν, μια υποστηρίκτρια του Μελανσόν. «Όπως και νάχει, ο ένας θα φέρει τον άλλον στην εξουσία».

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο, θα απέχουν στον δεύτερο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ.

Πολλοί πολιτικοί καλούν τους ψηφοφόρους να κλείσουν τον δρόμο στην ακροδεξιά υποψήφια, που τάσσεται κατά των μεταναστών και του ευρώ, στο όνομα ενός «δημοκρατικού μετώπου». Όμως η συσπείρωση κατά της Λεπέν είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε πριν από 15 χρόνια, όταν υποψήφιος ήταν ο πατέρας της, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον Ζακ Σιράκ καταφέρνοντας να συγκεντρώσει μόλις το 18% των ψήφων.

«Εσείς που είστε τόσο περήφανοι που σε 15 ημέρες θα εμποδίσετε το Εθνικό Μέτωπο, δεν συνειδητοποιείτε ότι είστε οι πιο πιστοί του σύμμαχοι. Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε για τίποτα, δεν μπορεί να μας δώσετε καμία οδηγία», καταγγέλλει ο Ολιβιά Τονό ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και «ακτιβιστής της αριστεράς» σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Mediapart.

Όμως και η προτροπή του Φιγιόν προς τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο προσκρούει σε αντιδράσεις. Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού ο υποψήφιος της δεξιάς δεν είχε σταματήσει να επιτίθεται στον κεντρώο υποψήφιο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών παρουσιάζοντάς τον ως κληρονόμο του αντιδημοφιλή απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το 27% των ψηφοφόρων του Φιγιόν σκοπεύουν να απέχουν από τον δεύτερο γύρο ή να ρίξουν «λευκό», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ifop.

Μεταξύ αυτών και οι υποστηρικτές του συντηρητικού, καθολικού κινήματος Sens commun (κοινή λογική), που στήριζε τον Φιγιόν, ο οποίος είχε δεσμευθεί να προστατεύσει τις οικογενειακές αξίες.

«Πώς να επιλέξουμε μεταξύ του χάους που θα φέρει η Μαρίν Λεπέν και την πολιτική σήψη του Εμανουέλ Μακρόν;», διερωτήθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του κινήματος Κριστόφ Μπιγιάν.

«Δεν θα ψήφιζα ποτέ τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Πιστεύω ότι είναι πραγματικά προτιμότερη η μαζική αποχή», έγραψε σε ένα φόρουμ της Figaro ένας αναγνώστης της εφημερίδας.

«Μεταξύ αυτής που θέλει να αποχωρήσει από την Ευρώπη και εκείνου που μας προτείνει μια Ευρώπη α λα Γιούνκερ (…) το λευκό μου φαίνεται καλή επιλογή», εκτιμά ένας άλλος αναγνώστης.

Προς το παρόν το ποσοστό αποχής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 27% στις 7 Μαΐου, ενώ ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει με 61% έναντι 39% της Λεπέν.

Παρίσι, France
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: