Ο ρόλος του Τζόρτζ Σόρος στη διάλυση των Σκοπίων: Η σύγκρουση δύο αρρωστημένων εθνικισμών

Φωτογραφία Αρχείου FILE PHOTO: Protesters clash with police after protesters stormed the Fyromian Parliament, in Skopje, FYROM. EPA, GEORGI LICOVSKIΦωτογραφία Αρχείου FILE PHOTO: Protesters clash with police after protesters stormed the Fyromian Parliament, in Skopje, FYROM. EPA, GEORGI LICOVSKI

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο μακαρίτης ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου το είχε προβλέψει. Σκοπιανοί και Αλβανοί θα ζήσουν σε κατάσταση έντασης, που σε μερικά χρόνια θα οδηγήσει σε μεγάλη σύγκρουση.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών μιλούσε σε μένα και στον Αλέξη Παπαχελά, στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ της Νέας Υόρκης, μετά από μία κοπιαστική μέρα διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Πέρασαν πολλά χρόνια για να συμβεί αυτό που μας είπε εκείνο το βράδυ ο υπουργός. Αλλά διέβλεπε σωστά έστω και αν εμείς από μέσα μας ψιθυρίσαμε «μα τι λέει τώρα»…

Τους τελευταίους μήνες τα Σκόπια ταλαιπωρούνται από μία άνευ προηγουμένου κρίση.

 • Από τη μία έχουμε τους εθνικιστές των Σκοπίων ή αν θέλετε αυτούς που παρασύρθηκαν από τα εθνικιστικά συνθήματα του κάθε Νικολά Γκρουέφσκι, που προσπαθούσε να πείσει τους γείτονες ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απλά η ιστορία τους διαψεύδει. Δεν είναι.
 • Από την άλλη, έχουμε τους Αλβανούς εθνικιστές, οι οποίοι δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τη ψευδεπίγραφη «Μακεδονία», η οποία στήθηκε σε πήλινα πόδια, και στην πραγματικότητα στήθηκε εις βάρος τους.
  Δύο διαφορετικοί λαοί και κόσμοι. Αλλά και οι δύο κυριαρχημένοι από τον εθνικισμό.

Ανάμεσά τους ο περίφημος Τζόρτζ Σόρος. Δεν πρόκειται για συνωμοσιολογία. Πιστέψτε με. Είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα, σας ομιλώ για ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Όλα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια και εννοώ τη βία και τις συγκρούσεις, υποκινήθηκαν από αυτόν τον δαιμόνιο άνθρωπο. Και δεν προσπάθησε πολύ. Απλά εκμεταλλεύθηκε τον αρρωστημένο εθνικισμό των Σκοπιανών και των Αλβανών. Και οδηγεί τα Σκόπια στη διάλυση. Φαντάζομαι για ένα …στοίχημα. Τα σχετικά δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι πολλά και αποκαλυπτικά.

Στην Ελλάδα δεν δώσαμε την ανάλογη σημασία. Ούτε καν στη Θεσσαλονίκη κατάλαβαν ότι η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική. Και η λέξη αυτή δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Εάν δεν παρέμβουν αποτελεσματικά δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται στα Σκόπια, η χώρα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο. Δεν την γλυτώνει. Και ο εμφύλιος θα συμβεί δίπλα στην Πατρίδα μας.

Κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα ίσως να χαίρονται με τα νέα από τη γειτονική χώρα. Αλλά είναι από τις περιπτώσεις που χρειάζεται να κοιτάξουμε απέναντι με ψύχραιμη ματιά και καθαρό μυαλό. Σίγουρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας. Ζουν σε μία πλάνη οι άνθρωποι, και η αλήθεια είναι ότι τους κυριάρχησε ένας αδικαιολόγητος εθνικισμός, που τους παρέσυρε σε εντελώς λάθος αποφάσεις.

Από την άλλη, η Ελλάδα έχει δίπλα της μία χώρα, ένα κρατίδιο αν θέλετε, που δεν αποτελεί κίνδυνο. Κυριολεκτικά το λέω… Ξυπόλυτοι είναι, υπό την έννοια ότι ζουν σε καθεστώς φτώχειας σε ένα ακραία διεφθαρμένο κράτος. Το οποίο αμφισβητείται από τους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι καθοδηγούνται από τα Τίρανα, και οι οποίοι δεν θα ανεχθούν άλλο να τους λένε …«Μακεδόνες», διότι ούτε νιώθουν τέτοιοι, ούτε είναι…

Ο εθνικισμός είναι κακός σύμβουλος για όλους, πολύ περισσότερο για τους Σκοπιανούς, η οποία βλέπουν τη χώρα τους να καταρρέει, επειδή δεν σεβάστηκαν τις άλλες μειονότητες και ειδικά τους Αλβανούς, που αποτελούν το 40% του πληθυσμού. Η επιμονή των Σκοπιανών στην ουτοπία του «μακεδονισμού» ήταν επόμενο να ξυπνήσει τον αλβανικό εθνικισμό.

Τα Σκόπια δεν θα είχαν φτάσει στο χείλος της καταστροφής, που αντιμετωπίζουν σήμερα, εάν είχαν σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ευαισθησίες όλων των μειονοτήτων. Η επιμονή τους να ονομάζουν τη χώρα τους «Μακεδονία» ήταν επόμενο ότι θα οδηγούσε στις σημερινές συγκρούσεις. Καμία αμφιβολία περί αυτού…

Αυτό που προέχει τώρα, είναι η ηρεμία και η επαναφορά του νόμου και της τάξης. Και σε δεύτερη φάση, αλλά άμεσα, η διευθέτηση του θέματος της ονομασίας. Ως «Μακεδονία» τα Σκόπια δεν θα υπάρξουν ποτέ πια. Όχι επειδή θα το σταματήσουμε οι Έλληνες, αλλά επειδή αποφάσισαν να μην το ανεχθούν άλλο οι Αλβανοί της χώρας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ
Χάος στα Σκόπια μετά την εκλογή Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής: Εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο
ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΕΔΩ KAI ΕΔΩ

2 Comments on "Ο ρόλος του Τζόρτζ Σόρος στη διάλυση των Σκοπίων: Η σύγκρουση δύο αρρωστημένων εθνικισμών"

 1. Κωνσταντίνος Πάνου | April 28, 2017 at 4:40 PM | Reply

  Να μη μας καθησυχάζει το ενδεχόμενο (ή γεγονός) η αλβανική μειονότητα της FYROM να μη θέλει να ονομάζονται “Μακεδόνες”. Είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν κανένα πρόβλημα (ή να επιθυμούν) να ονομάζονται “Τσάμηδες”……
  Εφόσον τα εν λόγω εσωτερικά προβλήματα οφείλονται σε μεγαλοϊδεατικές ή αλυτρωτικές ιδέες είναι πολυ δύσκολο να εκτονωθούν και είναι πανεύκολο να κακοφορμίσουν με προβλέψιμες συνέπειες εσωτερικές και διεθνείς…
  Εθελοτυφλούμε, αν δεν βλέπουμε, ότι οι ΗΠΑ και και οι περί αυτές “φίλιες” δυνάμεις, αφού πρώτα διέλυσαν δια της βίας τη Γιουγκοσλαβία, ακολούθως δεν ενοχλούνται ή και υποδαυλίζουν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό (κυρίως) αλλά και κάθε “αλυτρωτικό” σπέρμα, όπου υφίσταται, στα Βαλκάνια με τη σπουδαία αλλά και τόσο πολυκύμαντη και περίπλοκη Ιστορία.
  Κατά τη γνώμη μου, μόνο αν κριθεί και αποφασιστεί διεθνώς, ότι οι απανταχού υφιστάμενες μειοψηφίες απολαμβάνουν μεν πλήρους κοινωνικής ισονομίας, όμως η πολιτειακή τους υπόσταση εκφράζεται δι’ ενός σταθερού στο διηνεκές ποσοστού ανεξαρτήτως της πληθυσμιακής τους εξέλιξης σε κάθε Κράτος που τους φιλοξενεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, νομίζω, πως αφενός θα αποτρέπεται εξαρχής η γένεση εθνοτικών βλέψεων, αφετέρου θα εξαλείφεται η επιφυλακτικότητα, η καχυποψία, ο φόβος των γηγενών πληθυσμών που είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία του εκδηλούμενου ρατσισμού και ξενοφοβίας.

 2. akou ignatioy,oi skopianoi einai exthreoi kai tha xaro na sfaxtoun metaksi tous,tora oi sosialistikou typou prosegiseis gia kaimenus kai kakomoirous makria apo mena,aristeros patriotis den yparxei opos kai skopianos makedonas,poli filiko se vrisko me toys skopianous..

Leave a comment

Your email address will not be published.

*