Ο Ευκλείδης δεν βλέπει τον Αμερικανό ομόλογό του: Κρίσιμες συναντήσεις με Λαγκάρντ και Σόιμπλε




Δεν κατέστη δυνατόν, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, να “κλείσει” ραντεβού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μία ύστατη προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση στο μέτωπο της αξιολόγησης χαρακτηρίζεται ως “χλωμή”, καθώς οι πλευρές παραμένουν στις σκληρέ θέσεις τους. Ο κ. Τσακαλώτος, που θα συναντήσει αύριο τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα έχει συνομιλίες και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, θα ζητήσει την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο βαθμό που απαιτεί το Ταμείο.

Αύριο θα συνομιλήσει και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, όπως και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ θα έχει και αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος παραμένει πάντα υποστηρικτικός, αν και η υποστήριξη αυτή δεν μεταφράστηκε ποτέ στην πράξη.

Το Σάββατο θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Εντι Μπακόλ, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πολ Τόμσεν, με τον οποίο οι σχέσεις δεν είναι καλές, καθώς ο αξιωματούχος του Ταμείου δεν ξεχνά την υποκλοπή της συνομιλίας του, τον περασμένο χρόνο, με την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τα WikiLeaks. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τροχοπέδη τον κ. Τόμσεν σε κάθε προσπάθειά της.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017
09:00 Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

09:30 Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρος του Eurogroup.

13:10 Wolfgang Schäuble, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

13:45 Michel Sapin, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017
13:40 Andy Baukol, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

14:30 Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

17:15 Poul Thomsen, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, φθάνει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία αναμένεται να μετέχουν τόσο ο Πόουλ Τόμσεν, όσο και η Ντέλια Βελκουλέσκου η πλευρά του Ταμείου αναμένεται να επαναλάβει τη θέση πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να λαμβάνει υπόψη «λογικές προβλέψεις» που σε κάθε περίπτωση δεν θα προβλέπουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Άλλωστε και ο Διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ απαντώντας χθες στο CNN Greece ανέφερε πως το 1,5% του ΑΕΠ είναι ένας κατάλληλος στόχος μέσο – μακροπρόθεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που ζητά η Γερμανία (3,5% του ΑΕΠ έως τα 2018) αποτελεί το πλέον ακανθώδες ζήτημα στη συζήτηση για το χρέος, δεδομένου ότι όσο χαμηλώνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός της ελάφρυνσης χρέους για τους Ευρωπαίους.

Ενδεικτικά, ζητείται από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν το πώς θα αναδιαρθρώσουν τα δάνεια του EFSF, πως θα σταθεροποιήσουν τα επιτόκια και για ποια δάνεια, αλλά και ποιο κομμάτι του χρέους θα αφορά η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης. Εφόσον αυτές οι λεπτομέρειες – και άλλες παρόμοιες-  αποσαφηνιστούν τότε το Ταμείο θα είναι σε θέση να καταρτίσει την ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αποφύγει μια τόσο λεπτομερή συζήτηση για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του και για το ύψος των μεσοπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα τελευταία αναμένεται να απασχολήσουν τη συζήτηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και για την περίοδο έως το 2023 εφόσον τα πλεονάσματα ακολούθως μειωθούν αισθητά, ήτοι κοντά στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ. Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σχετίζεται με βούληση της για ταχεία υπαγωγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και με το γεγονός ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό μεσοπρόθεσμα δεν θα λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: