Με Ε.Ε. και διεθνείς παρατηρητές τα βάζει ο Ερντογάν: Δεν είναι τόσο σημαντική η αναστολή ενταξιακών




Η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος στους παρατηρητές «να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.

H Άγκυρα απορρίπτει τις επικρίσεις των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις των παρατηρητών του δημοψηφίσματος ότι η όλη διαδικασία δεν ανταποκρίθηκε στις διεθνείς προδιαγραφές κι απάντησε ότι οι εκτιμήσεις τους στερούνται αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

Η αποστολή των παρατηρητών από το 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης επισήμανε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια άνιση εκλογική αναμέτρηση.

«Το να λένε ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών είναι απαράδεκτο» επισήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι τα «πολιτικά φορτισμένα» σχόλια των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδεικνύουν ότι η αποστολή που εστάλη στην Τουρκία ήταν προκατειλημμένη και δεν έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

17/04/2017 19:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Άγκυρα, Turkey, Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: