Κρίση στο μέτωπο του “ναι” δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα: Μπαχτσελί εναντίον συμβούλου Ερντογάν




Κρίση προκλήθηκε στο μέτωπο του ‘ναι’ μεταξύ του ΑΚΡ και του ΜΗΡ με αφορμή άρθρο συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για ‘σύστημα πολιτειών’ στην Τουρκία με αποτέλεσμα την αντίδραση του αρχηγού της ακροδεξιάς Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιαζόταν ότι ο Μπαχτελί θα ψηφίσει τελικά ‘όχι’ κάτι που διαψεύστηκε από το ΜΗΡ.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντέδρασε έντονα σε άρθρο του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Σουκρού Καράτεπε στο οποίο υποστηρίζει το προεδρικό σύστημα είναι αρχή για την αλλαγή της δομής των πόλεων στην Τουρκία και την εισαγωγή συστήματος πολιτειών. Σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο τουρκικό κανάλι Σταρ ο ηγέτης του ΜΗΡ επέκρινε τον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση επειδή δεν αντέδρασαν στο άρθρο του Καράτεπε. “Ένας σύμβουλος λέει θα φέρουμε το σύστημα πολιτειών. Εάν και ο Πρόεδρος το αποδέχεται τότε ποια μπορεί να είναι η απόφαση των εθνικοφρόνων για εκείνους που αμφισβητούν την ενιαία δομή μέσα σε δύο μέρες; Αν είχα εγώ τέτοιο σύμβουλο θα τον είχαν απομακρύνει αμέσως”, είπε ο Μπαχτσελί. Στην ουσία αυτό που φοβάται ο Μπαχτσελί είναι τη δημιουργία μιας πολιτείας κουρδικής εντός της Τουρκίας κάτι που εκτιμά ότι οδηγεί στον διαμελισμό της χώρας.

Η απάντηση από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν άρχισε χθες το βράδυ. Μέσα σε μία ώρα σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση TGRT είπε ότι έχουν διαστρεβλώσει αυτά που έγραψε ο σύμβουλός του λέγοντας μάλιστα ότι ο Καράτεπε έκανε και διορθωτικές δηλώσεις στη συνέχεια. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν στήριξε τον σύμβουλό του χθες το βράδυ και δεν άφησε κανένα περιθώριο για απομάκρυνσή του όπως ζήτησε ο Μπαχτσελί: “Τι λέω εγώ; Εσύ αυτό να κοιτάξεις;Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Ακούσατε κάτι τέτοιο από εμένα;”, είπε ο Τούρκος απευθυνόμενος στον Μπαχτσελί.

Φυσικά μόλις το είπε αυτό ο Ερντογάν αμέσως στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης άρχισε να κυκλοφορεί η δήλωση που είχε κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος στις 29 Μαρτίου 2013 και έλεγε: “Μια ισχυρή Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται ποτέ από ένα σύστημα πολιτειών”, ωστόσο έλεγε ότι αυτό δεν ήταν ζήτημα που αφορούσε το τότε αλλά το 2023.

Πάντως σήμερα το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε δήλωση λέγοντας “αν υπάρχει τέτοιο άρθρο στην αλλαγή είμαι έτοιμος να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου. Φέρτε αυτό το σύνταγμα και δείξτε μου που έχει σύστημα πολιτειών, αποδείξτε το, κι εγώ θα παραιτηθώ σήμερα. Εσείς θα κάνετε το ίδιο. Όσον έχουν ευαισθησίες οι εθνικόφρονες αδελφοί μας έχουμε κι εμείς άλλες τόσες τουλάχιστον”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Πάντως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και πολλοί σχολίαζαν ότι ο Μπαχτσελί θα ψηφίσει οχι τελικά στο δημοψήφισμα. Ο αντιπρόεδρος του ΜΗΡ Σεμίχ Γιαλτσίν αναγκάστηκε να βγει και να δηλώσει ότι “ο Μπαχτελί δεν είναι άνθρωπος που ανακαλει” και πως αυτό που ήθελε να πει είναι πως οι σύμβουλοι δηλητηριάζουν τη διαδικασία. Το ΜΗΡ και μέσω του τουίτερ επαναβεβαίωσε ότι: “Εμείς στις 16 Απριλίου θα πούμε ναι για το έθνος, ναι για το κράτος και ναι για τη συνέχιση του τουρκισμού”.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές διερωτώνται εάν η δήλωση του ΜΗΡ ότι θα πουν ναι θα δώσει τέλος στην κρίση που προκλήθηκε ή εάν τώρα με αυτή την εξέλιξη ο Μπαχτσελί μήπως ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ναι μπροστά.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 14/04/2017 13:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: