Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις του Brexit με Ισπανία: Και το Γιβραλτάρ στο παιχνίδι




Μήνυμα υπέρ του κατευνασμού της έντασης που έχει προκύψει ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ Βρετανίας από τη μία πλευρά και ΕΕ και Ισπανίας από την άλλη με αφορμή το Γιβραλτάρ, έστειλε η Τερέζα Μέι.

Στο αεροπλάνο που τη μετέφερε για επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν ότι θέλει «κουβεντούλα» και όχι πόλεμο με την Ισπανία για το ζήτημα.

Η ένταση έχει προκληθεί λόγω της συμπερίληψης στο κείμενο Τουσκ με τη διαπραγματευτική στρατηγική της ΕΕ ενόψει των συνομιλιών του Brexit της παραγράφου που ορίζει ότι η όποια συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών θα έχει ισχύ στο Γιβραλτάρ μόνο εφόσον την εγκρίνει η Μαδρίτη.

Η αναφορά αυτή έχει εξοργίσει στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, όπως επίσης πολιτικούς της αντιπολίτευσης και μερίδα του Τύπου και της κοινής γνώμης. Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι το Σαββατοκύριακο ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών λόρδος Χάουαρντ δήλωσε πεπεισμένος πως η κα Μέι θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση της βρετανικής κυριαρχίας επί του Γιβραλτάρ με εκείνη που είχε επιδείξει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1982, όταν είχε εμπλακεί σε πόλεμο με την Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντ.

«Αυτό που κάνουμε με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην ΕΕ είναι να καθόμαστε κάτω και να συζητάμε μαζί τους. Θα τους μιλήσουμε για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τις χώρες αυτές, περιλαμβανομένης της Ισπανίας», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείσα εάν πρόκειται περισσότερο για περίπτωση «κουβεντούλας» παρά πολέμου, η κα Μέι απάντησε «οπωσδήποτε κουβεντούλας».

Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις είχε πει με μια ελαφριά δόση ειρωνείας ότι «κάποιος έχει χάσει την ψυχραιμία του», αναφερόμενος στις βρετανικές αντιδράσεις για το Γιβραλτάρ.

Η κα Μέι συνέχισε: «Η θέση μας για το Γιβραλτάρ δεν έχει αλλάξει. Θα συνεργαστούμε μαζί του στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Γιβραλτάρ».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι στην ουσία τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη έχουν δικαίωμα βέτο επί της τελικής συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ, καθώς θα πρέπει όλα να την εγκρίνουν.

Το Γιβραλτάρ αποτελεί βρετανική υπερπόντια κτήση από το 1713, όταν παραχωρήθηκε στο βρετανικό στέμμα από την ισπανική μοναρχία με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης. Από την εποχή του Φράνκο η Μαδρίτη έχει αρχίσει να αμφισβητεί το στάτους κβο της βραχώδους χερσονήσου.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, επέλεξαν με δημοψήφισμα το 1967 να παραμείνουν υπό βρετανική κυριαρχία (με 99,6% των ψήφων) και το 2002 σε νέο δημοψήφισμα απέρριψαν συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Μαδρίτης για κοινή βρετανο-ισπανική κυριαρχία. 17.900 κάτοικοι απέρριψαν τη συμφωνία (99%) έναντι μόλις 187.

Τα τελευταία χρόνια η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας έχει αυξηθεί, κυρίως με αφορμή την κατά τους Βρετανούς παραβίαση των χωρικών υδάτων του Γιβραλτάρ από ισπανικά σκάφη και στη συνέχεια την κατά τους Ισπανούς παράνομη εγκατάσταση τεχνητών υφάλων από τους ψαράδες του Γιβραλτάρ σε διαφιλονικούμενα ύδατα.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 03/04/2017 17:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: