Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία σε σχέση και με το Κυπριακό κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Μαρμαρωμένος Σουλτάνος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία μπορεί τυπικά να δίνει στον Ταγίπ Ερντογάν το δικαίωμα να προχωρήσει στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών και δύναμης που τον καθιστούν από Πρόεδρο, Σουλτάνο, όμως το πενιχρό και οριακό “Evet” και κυρίως η ηχηρή αμφισβήτησή του από το σχεδόν 50% της χώρας, «τον άφησε…μαρμαρωμένο» και του χαλά τα σχέδια, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την στιγμή ποιο θα είναι το μέλλον του. Αλλού γράφει ότι διπλό και βροντερό ήταν το «όχι» που είπαν στον Ταγίπ Ερντογάν τα κατεχόμενα, αφού το περίπου 60% όσων διαμένουν στα κατεχόμενα και είχαν δικαίωμα ψήφου, δεν πήγε καν να ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του ΡΙΚ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες είναι κρίσιμη

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κλείνει την πόρτα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας η Ευρώπη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε την άμεση αντίδραση θεσμικών κέντρων εξουσίας των Βρυξελλών, αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που διαμηνύουν ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι χάος χωρίζει τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις σε δύο κομβικά ζητήματα βέτο και 4 ελευθερίες που καλούνται να λυθούν στις επόμενες συναντήσεις. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η χρήση των πιστωτικών καρτών ήταν αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Προκύπτουν παρενέργειες» γράφει ότι αντίκτυπο στις εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να έχει η νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργείται στην Τουρκία, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Αλλού γράφει ότι αντιμέτωπη με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας της μη εναρμόνισής της με 69 οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι σε ρυθμούς «εντατικής» εργάστηκε από την Παρασκευή το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ενώ αυξημένη ήταν και η προσέλευση και σε άλλα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα «Νέο Σκηνικό εντός και εκτός Τουρκίας» και γράφει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με επικράτηση του «ναι» με 51,2% ποσοστό πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών του Ταγίπ Ερντογάν, καταδεικνύει το βαθύ διχασμό που επικρατεί στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι απόν είναι το κράτος για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, ότι τρία νεαρά άτομα είναι εδώ και μήνες χωρίς θεραπεία και ότι το Υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο από το Φεβρουάριο. Σε άλλο θέμα η «Χ» προβάλλει το Δικοινοτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού που διοργανώνει το ΑΚΕΛ με τίτλο «Με γέφυρες τις ρίζες, πορεία προς το μέλλον» και γράφει ότι ο πολιτισμός και η τέχνη δεν γκρεμίζουν,αλλά χτίζουν γέφυρες.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/04/2017 07:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: