Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο απόηχος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι συνομιλίες στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα, ο τραγικός θάνατος των δύο αδελφιών στο Βουνί και η εξαγγελία για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Σημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Άσκηση με πραγματικά πυρά” και αναφέρει ότι η Τουρκία αρχίζει σήμερα άσκηση με πραγματικά πυρά που καλύπτει θαλάσσια έκταση όση και η Κύπρος και ότι εξέδωσε για το λόγο αυτό δύο NAVTEX. Aλλού αναφέρει πως δύο αδέλφια κάηκαν αβοήθητα στο κέντρο του χωριού Βουνί. Επίσης η “Σ” γράφει σε άλλο ρεπορτάζ ότι Ελεγκτής και ΥΠΟΙΚ ‘τα τσούγκρισαν’ λόγω της απόσπασης της Σάβιας Ορφανίδου του ΔΗΣΥ.

¨Συνομιλίες στην ομίχλη” τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο “Φιλελεύθερος” που αναφέρει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ότι το Εθνικό συνεδριάζει στις 24 Απριλίου. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία είναι διχασμένη μετά το δημοψήφισμα και ότι πρόκειται για καζάνι που κοχλάζει με αντιδράσεις και αιτήματα για ακύρωση του αποτελέσματος. Σε άλλο ρεπορτάζ ο “Φ” αναφέρει ότι χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση βρίσκονται ΔΕΦΑ και ξένοι σύμβουλοι για την τελική μορφή του διαγωνισμού για την ενδιάμεση λύση έλευσης του ΦΑ.

Υπό τον τίτλο “Ξεκίνησε νέα προεκλογική ο Ερντογάν” η “Χαραυγή” στεγάζει το κύριό της θέμα και αναφέρει πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα επανέλθει στην προεδρία του AKP και άρχισε ήδη εκστρατεία για τις προεδρικές του 2019 ενώ αναφορά γίνεται και στις επικρίσεις του κατά της ΕΕ και του ΟΑΣΕ. Αλλού αναφορά γίνεται σε στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με βάση τα οποία την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν 193 περιστατικά ρατσιστικής φύσεως. Σε άλλο θέμα η “Χ” γράφει ότι σε αδιέξοδο βρίσκονται οι έρευνες για το φόνο του Ροθοθέου.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Οι πρόωρες εκλογές στο ΗΒ ενισχύουν το Brexit” και αναφέρεται στην εξαγγελία για πρόωρες εκλογές και τις δηλώσεις της Πρωθυπουργού. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του ΚΕ για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και την θέση ότι πρέπει να υπάρξει σταθερότητα. Επίσης προβάλλεται σε φωτορεπορτάζ η επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στο κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου.

“Στο μάτι του κυκλώνα η Κύπρος, λόγω Τραμπ” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εβδομαδιαίας “Οικονομικής Καθημερινής” που γράφει ότι Γερουσιαστές στις ΗΠΑ αναζητούν διασυνδέσεις του Προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία μέσω Κύπρου με αναφορές μεταξύ άλλων για “πλυντήριο χρήματος” και ότι ο Γερουσιαστής Γκουϊγκλι έρχεται στην Κύπρο για στοιχεία. Αλλού αναφορά γίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και τους φόβους για νέα αστάθεια στη χώρα. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αγκάθι για την Ευρωζώνη και την Κύπρο αποτελούν τα ΜΕΔ.

(ΣΣ Η εφημερίδα “Αλήθεια” δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ μέχρι την ώρα που ετοιμαζόταν η Επισκόπηση)

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/04/2017 07:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: