Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το χθεσινό δείπνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, είναι το κύριο θέμα σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλει ο Τύπος είναι η κρίσιμη εβδομάδα για τα ενεργειακά με την υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες κολοσσούς, η χθεσινή αναταραχή στο λιμάνι Λεμεσού και οι συστάσεις ΕΕ και ΕΚΤ προς την Κυβέρνηση λόγω χαλάρωσης, όπως αναφέρεται, στη δημοσιονομική πολιτική.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Δυσκολίες”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρά το καλό κλίμα στο χθεσινό δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών, δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα και απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πλέον η μπάλα βρίσκεται στον Έιντε για νέες επαφές. Σε άλλο της θέμα η “Α” προβαίνει σε μια ανάλυση για τις μέχρι σήμερα αναλύσεις για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, για το πού βρίσκεται ο διάλογος, τί θα αφαιρείται από το μισθό του καθενός και τι θα πληρώνει επιπλέον ο πολίτης. Αλλού, γράφει ότι ΕΕ και ΕΚΤ καλούν την Κυβέρνηση να ελέγξει μια τάση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και να αντισταθεί στην αύξηση της πίεσης των δαπανών

Η “Σημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ύστατη προσπάθεια για επανέναρξη διαλόγου”, γράφει ότι χωρίς αποτέλεσμα και συγκεκριμένες ημερομηνίες ολοκληρώθηκε το δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών που διήρκεσε πέρα των τεσσάρων ωρών, με τον Έιντε να αναλαμβάνει να συνεχίσει τις επαφές με τους ηγέτες. Αλλού, γράφει ότι πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταιρειών κολοσσών για την αδειοδότηση οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο “Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι το χθεσινοβραδινό δείπνο ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν μόνο στο ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αλλού, γράφει ότι φουντώνει η αντιπαράθεση για τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων με την Ελεγκτική Υπηρεσία να αναμένεται να καταθέτει επιστολή σήμερα στη Βουλή ότι δεν δόθηκαν τα αληθή γεγονότα από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας. Σε άλλο της θέμα γράφει για την εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων στα ενεργειακά που βρίσκεται ενώπιον μας, καθώς σήμερα πραγματοποιείται στο Τελ Αβίβ η τετραμερής για τον αγωγό EastMed, με Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και Ιταλία.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Παράθυρο για επανέναρξη του διαλόγου”, γράφει ότι οι δύο ηγέτες κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο άφησαν ανοικτό το παράθυρο της επανέναρξης των συνομιλιών χωρίς ωστόσο να λάβουν τελικές αποφάσεις, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για αλλαγή της μεθοδολογίας. Αλλού, γράφει ότι αναταραχές υπήρξαν και πάλι χθες στο λιμάνι Λεμεσού λόγω της διαφοράς μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών – DP και λιμενεργατών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι διασώθηκε βρέφος 4 μηνών που επέβαινε σε λαστιχένια βάρκα, η οποία εντοπίστηκε ανοικτά της Λιβύης.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/04/2017 07:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: