Evet ή Hayir στη δικτατορία Ερντογάν; H Τουρκία θα “σουβλίσει” σήμερα την δική της δημοκρατία;




Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης 

Η ώρα της κρίσης  για την Τουρκία του Ερντογάν έφτασε, την Κυριακή. Ενώ εμείς θα έχουμε στην σούβλα τον οβελία, η Τουρκία θα σουβλίζει την δική της δημοκρατία. 

Με τα πράγματα να έχουν άρδην αλλάξει από την 15η  Ιουλίου, από εκείνη την εφιαλτική νύχτα του πραξικοπήματος. Μετά από εκείνο το γεγονός ο Τούρκος πρόεδρος πήρε αποφάσεις που αντιβαίνουν στα δημοκρατικά ιδεώδη,  έβαλε στην φυλακή πολλούς αξιωματικούς, καθηγητές, διέταξε ένα ανελέητο κυνήγι στα  αντιπολιτευτικά ΜΜΕ, ενώ δεν έμειναν εκτός κάδρου οι καθηγητές πανεπιστημίων και σχολείων.

Εκτός όμως από το εσωτερικό, ο Ερντογάν με ομιλίες που έκανε συχνά κατηγορούσε την δύση ότι υποστηρίζει τους Ναζί, ότι παρέχει στήριξη σε τρομοκράτες. Ούτε η χώρα μας έμεινε εκτός από τα κόκκινα βέλη αμφισβητώντας ο Ερντογάν την συνθήκη της Λωζάννης, με συνθήματα ότι «εάν φωνάξεις από εδώ, θα ακουστείς στα απέναντι νησιά».  Ένα εθνικιστικό, νέο-οθωμανικό παραλήρημα που φυσικά έχει ως στόχο τα εσωτερικά της γείτονος  για να πετύχει αυτό που θέλει ο Τούρκος πρόεδρος.

Όμως ο Ερντογάν δεν ξεκίνησε έχοντας αυτές τις βλέψεις θέλοντας να γίνει ο νέος Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τον περιέγραφαν σαν έναν άνθρωπο κοσμικό που θα απαλλάξει την Τουρκία  από τα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά όμως από δεκαπέντε χρόνια στην εξουσία  θέλει να γίνει ο απόλυτος Σουλτάνος. Πριν από κάποια χρόνια ήταν σύμμαχος της Αμερικής, το παιδί που θα μπορούσε  να βάλει την Τουρκία στο ευρωπαϊκό μονοπάτι. Τώρα όμως οι σχέσεις με την ΕΕ, αλλά και με την Αμερική έχουν ψυχρανθεί και δεν είναι οι καλύτερες.

Το Evet «ΝΑΙ» θα είναι ένα βαρύ χτύπημα στην δημοκρατία, θα του δώσει όλες τις αρμοδιότητες τις οποίες επιθυμεί και εξουσία μέχρι το 2029. Κάποιες από αυτές τις αρμοδιότητες είναι, ότι θα διορίζει ο ίδιος τους 12 από τους 15 ανώτατους δικαστές της χώρας, θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης διορίζοντας πρωθυπουργό της αρεσκείας του.

Το Ναι μπορεί να φέρει και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική στην Τουρκία, μπορεί να δούμε μία πιο ήπια στάση στο Κυπριακό για να μην χρεωθεί τελικά το ναυάγιο η Τουρκική πλευρά, μάλλον θα τηρήσει  την συμφωνία του προσφυγικού με την ΕΕ και θα εγκαταλείψει την ρητορική ότι θα αφήσει να εκπέσει η συμφωνία.

Αντίθετα το Hayir «ΟΧΙ» μπορεί να φέρει ακριβώς τα αντίθετα,  σκληρή στάση στο Κυπριακό, σκληρή στάση στο προσφυγικό και συνέχιση της ίδιας ρητορικής και τους αφηγήματος προς την ΕΕ.

Εάν βγει το ΝΑΙ ο Ερντογάν θα είναι ακόμη πιο ισχυρός με τις υπερεξουσίες που θα έχει του έχει εκχωρήσει ο Τουρκικός λαός και θα γίνει ο νέος Σουλτάνος του Βοσπόρου. Βαδίζοντας στα χνάρια του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ που ήταν ένας από τους πιο σκληρούς σουλτάνους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εάν βγει το ΟΧΙ τότε ο Ερντογάν θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, πιθανόν να προκηρύξει  εκλογές και μέσω των εκλογών να επιδιώξει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία  και να αλλάξει το σύνταγμα  με συνταγματική αναθεώρηση.

Θα γίνει ο Ερντογάν ο νέος Σουλτάνος στις όχθες του Βοσπόρου; Η απάντηση μαζί με τον οβελία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: