Ένας κομήτης και ένας αστεροειδής πλησιάζουν, παράλληλα τη Γη: Ραντεβού σήμερα!




Δύο ουράνια σώματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα θα πλησιάσουν τη Γη σήμερα Τετάρτη 19 Απριλίου. Ενας μεγάλος αστεροειδής και ένας φωτεινός κομήτης κατευθύνονται στη διαστημική μας γειτονιά χωρίς όμως να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στον πλανήτη μας, όπως διαβεβαιώνει η ΝΑΣΑ.

Ο αστεροειδής

Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, ένας σχετικά μεγάλος αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια, θα περάσει από τη Γη στις 19 Απριλίου σε μια απόσταση 1.8 εκατ. χιλιομέτρων, ή 4.6 φορές την απόσταση της Γης από το φεγγάρι.

Αν και δεν υπάρχει πιθανότητα ο αστεροειδής να συγκρουστεί με τη Γη, πρόκειται για μια πολύ κοντινή απόσταση για έναν αστεροειδή του μεγέθους αυτού (650 μέτρα), αναφέρει η ΝΑΣΑ.

Η συνάντηση της Γης με τον συγκεκριμένο αστεροειδή θα είναι η πιο κοντινή στα τελευταία 400 χρόνια.

Ο αστεροειδής, με το όνομα 2014 JO25, ανακαλύφθηκε τον Μάη του 2014. Θα πλησιάσει τη Γη με κατεύθυνση από τον Ηλιο και θα είναι ορατός το βράδυ μετά τις 19 Απριλίου με τη χρήση μικρών τηλεσκοπίων για περίπου τρεις νύχτες προτού εξαφανιστεί στο βαθύ διάστημα.

Κάθε εβδομάδα πολλοί μικροί αστεροειδείς περνούν από τη Γη σε αυτή την απόσταση αλλά αυτή τη φορά ο αστεροειδής 2014 JO25 θα στρέψει τα βλέμματα των αστρονόμων στον ουρανό λόγω του μεγάλου μεγέθους του.

Το επόμενο πέρασμα αστεροειδούς συγκρίσιμου μεγέθους με τον 2014 JO25 θα
συμβεί το 2027, όταν ο αστεροειδής 1999 AN10 (με μέγεθος 800 μέτρων) θα περάσει επικίνδυνα κοντά από τη Γη στα 380.000 χιλιόμετρα.

Από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας πλήγηκε πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά. Το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση και εάν η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να αποτρέψει την καταστροφή.

Ο κομήτης

Εξάλλου, στις 19 Απριλίου θα έχουμε και ένα ραντεβού με έναν κομήτη, τον PanSTARRS (C/2015 ER61) ο οποίος θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 175 εκατ. χιλιομέτρων.

Ο κομήτης αυτός ανακαλύφθηκε το 2015 και από τότε αύξησε σημαντικά την φωτεινότητά του λόγω μιας πρόσφατης έκρηξης. Είναι πλέον ορατός την αυγή με κιάλια ή με τη χρήση ενός μικρού τηλεσκοπίου.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα του και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης.

Ο πυρήνας και η κόμη συγκροτούν την κεφαλή του κομήτη. Μερικοί κομήτες παρουσιάζουν πολλές ουρές δύο έως έξι. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κομήτης σήμαινε εκείνος που άφηνε μακριά μαλλιά, ο «καρηκομόων».

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/04/2017 18:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: