Εκτάκτως στη Φλόριδα για να συναντήσει τον Τραμπ ο υπουργός Άμυνας: Μεταφέρει σχέδια για Συρία




Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Ματις, αναχώρησε για τη Φλόριδα, όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, με στόχο ν α τον ενημερώσει για τις στρατιωτικές επιλογές που έχει στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά, την οποία οι Αμερικανοί “χρεώνουν” στον Πρόεδρο αν Άσαντ.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μέχρι αυτής της στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη αποδεικτικά στοιχεία ότι πίσω από την χημική επίθεση βρίσκεται το καθεστώς της Συρίας.

Με εντολή του κ. Τραμπ έγιναν συζητήσεις και διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ τζούνιορ. Έλαβαν μέρος και αξιωματούχοι άλλων υπουργείων και υπηρεσιών.

Χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, φαίνεται ότι η τάση είναι ότι “πρέπει να υπάρξει αντίδραση”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: «Κάτι πρέπει να γίνει» με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την επίθεση με χημικά στην Συρία, χωρίς όμως να αναφέρει ότι ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.

«Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Άσαντ είναι φρικτό», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Συρία είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα και αυτός είναι εκεί και φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι υπεύθυνος για την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε δεκάδες αμάχους και κάλεσε την Ρωσία να επανεξετάσει την στήριξη της στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Είναι πολύ σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά την διαρκή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς του Άσαντ», δήλωσε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην Φλόριντα για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, και οι πληροφορίες που διαθέτουμε στηρίζουν ότι η Συρία, το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Άσαντ στην Συρία στο μέλλον.

Σύμφωνα παράλληλα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την επίθεση με χημικά στην Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.

«Επιδιώξαμε να λάβουμε την ρωσική ανάλυση και ανάγνωση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι συνέβη», στην επίθεση με χημικά ανέφερε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

06/04/2017 22:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: