Χριστοδουλίδης: Τα όποια ΜΟΕ να λειτουργούν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία




Γραπτή δήλωση προς αποκατάσταση, όπως αναφέρει, της πραγματικής κατάστασης και προς απάντηση δημόσιων ισχυρισμών από τουρκοκυπριακής πλευρά σε σχέση με συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εξέδωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα σημειώνει ότι τα όποια ΜΟΕ θα πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εξυπηρετούν την επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Στη δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει σε σχέση με τη διαλειτουργικότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, από το 2015, που αφορά την εφαρμογή της λύσης Dual International Mobile Subscriber Identity (Dual IMSI), ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλες οι εταιρείες εκατέρωθεν του νησιού, και χωρίς να απαιτούνται μεταξύ τους απευθείας συμφωνίες περιαγωγής, να παρέχουν τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους να προμηθευτούν κάρτα SIM που θα τους παρέχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη πρακτική που είναι και διεθνώς διαδεδομένη εφαρμόζεται ήδη από τουλάχιστον μια εταιρεία στις ελεύθερες περιοχές. Σημειώνει ωστόσο ότι «δυστυχώς, ενδεχομένως για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση, υποστηρίζοντας την απευθείας συνομολόγηση συμφωνιών περιαγωγής μεταξύ των εταιρειών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές».

Όπως εξηγεί στη δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος η τουρκοκυπριακή πρόταση είναι πολιτικά επισφαλής και νομικά προβληματική εφόσον σχετίζεται με πρόνοιες εναρμονιστικής νομοθεσίας που ορίζει ότι η διευκόλυνση της λειτουργίας ή καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συνεργασία με μη αδειοδοτημένο δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σημειώνεται την ίδια στιγμή ότι, αρχική πρόταση της ε/κ πλευράς για σύναψη συμφωνίας μεταξύ εταιρειών στις ελεύθερες περιοχές με τις μητρικές τουρκικές εταιρείες απορρίφθηκε ασυζητητί από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε σχέση με τον συγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει πως η ε/κ πλευρά ανταποκρίθηκε σε αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για παραχώρηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω έκτακτης βλάβης παραγωγής στις κατεχόμενες περιοχές, και πως από τότε συνεχίζεται αδιάκοπα η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα από τον Αύγουστο 2016.

«Επομένως, το ηλεκτρικό δίκτυο λειτουργεί ήδη συγχρονισμένα, σε προσωρινή βάση, προς εξυπηρέτηση αναγκών της τουρκοκυπριακής πλευράς» υποδεικνύει, προσθέτοντας ότι η δε μελέτη συγχρονισμού του ηλεκτρικού συστήματος που τροχοδρομείται έχει σκοπό να εξετάσει από τεχνικής σκοπιάς την αποτελεσματική λειτουργία συγχρονισμού σε μόνιμη βάση. «Η εκπόνηση αυτής της μελέτης είναι μια επιβεβλημένη διεθνής πρακτική και είναι απαραίτητη από τεχνικής πλευράς» εξηγεί.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση κρίσεων και πυρκαγιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι το θέμα αυτό τυγχάνει χειρισμού στο πλαίσιο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση Κρίσεων, τα μέλη της οποίας συζητούν τις λεπτομέρειες ενός οριζόντιου μηχανισμού συνεργασίας σε περιπτώσεις κρίσεων.

Σε σχέση με τις δικοινοτικές δράσεις στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται καλή τη πίστει υποβάλλοντας και προωθώντας εισηγήσεις που συζητούνται στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και οι οποίες στόχο έχουν στο να συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών ειρήνης και συμφιλίωσης.

Σε σχέση με την διάνοιξη οδοφραγμάτων, σημειώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται εντατικά για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων που έχουν συμφωνηθεί και εκφράζει την ετοιμότητα της για άνοιγμα του όποιου οδοφράγματος είναι τεχνικά έτοιμο για κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το οδόφραγμα Δερύνειας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές βαίνουν προς ολοκλήρωση και ότι «θα είμαστε σύντομα έτοιμοι, εφόσον είναι έτοιμο το κομμάτι του δρόμου στις κατεχόμενες περιοχές και εντός της νεκρής ζώνης, να ανακοινώσουμε τη διάνοιξη του συγκεκριμένου οδοφράγματος».

Όσον αφορά το οδόφραγμα Λεύκας– Απλικίου, υποδεικνύει ότι οι εργασίες αναμένεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο λόγω της έκτασης των έργων που απαιτούνται, της μορφολογίας του εδάφους και των εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών που η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ακολουθήσει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει τέλος ότι τα όποια ΜΟΕ θα πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/04/2017 14:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: