Χαιρετίζουν τα βρετανικά κόμματα, στο σύνολό τους, την απόφαση Μέι για πρόωρες εκλογές




Το σύνολο των ηγετών των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία χαιρέτισαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 8 Ιουνίου από την Τερέζα Μέι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν καλωσόρισε την ευκαιρία αντίστασης «σε αυτή την κυβέρνηση με την οικονομική ατζέντα που προκαλεί αβεβαιότητα», προσθέτοντας ότι το κόμμα του προσφέρει μία αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή.

Σημειώνεται ότι στις νεότερες δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί υπολείπονται των Συντηρητικών από 18% έως 21%, ενώ τα πρακτορεία στοιχημάτων δίνουν 100% πιθανότητες στο σενάριο αποχώρησης του κ. Κόρμπιν από τη ηγεσία του κόμματός του την επομένη των εκλογών.

Η Νίκολα Στέρτζιον του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, η οποία έχει εκκινήσει τη διαδικασία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, αντέδρασε καλώντας μέσω Twitter τους ομοεθνείς της ψηφοφόρους να αντισταθούν. «Οι Τόρις βλέπουν μια ευκαιρία να μετακινήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα δεξιά, να επιβάλουν ένα σκληρό Brexit και να εφαρμόσουν βαθύτερες περικοπές. Ας αντισταθούμε για τη Σκωτία», ήταν το μήνυμα της Πρωθυπουργού της Σκωτίας. Σε νεότερη δήλωσή της πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τη Σκωτία, η κίνηση αυτή είναι ένα τεράστιο πολιτικό λάθος από την Πρωθυπουργό», καθώς θα δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να απορρίψουν τη «διχαστική» ατζέντα των Τόρις.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι επίσης χαιρέτισαν την ευκαιρία «να καθορίσουν οι Βρετανοί το μέλλον τους» και «να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σκληρό Brexit» με παραμονή στην ενιαία αγορά.

Ο νέος ηγέτης του UKIP Πολ Νάταλ καλωσόρισε την ευκαιρία να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι το μοναδικό που είναι απολύτως δεσμευμένο σε ένα «ξεκάθαρο, γρήγορο και αποδοτικό Brexit». Χαρακτήρισε πάντως «κυνική» την απόφαση της Πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι υπαγορεύτηκε περισσότερο από την αδυναμία των Εργατικών παρά από το συμφέρον της χώρας.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 18/04/2017 14:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: