Αθώος ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, στη φυλακή η διαχειρίστρια του ταμείου




Με τη σημερινή ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, έπεσε η «αυλαία» στη δίκη για το έλλειμμα του ταμείου της «Παγίας Προκαταβολής» του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση που αποκαλύφθηκε το 2007, επί των ημερών του τέως δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Επρόκειτο για την πρώτη -χρονικά- υπόθεση κακοδιαχείρισης που συνδέθηκε με τη 12ετή θητεία του τέως δημάρχου, καθώς, λίγο καιρό αργότερα, ακολούθησε η αποκάλυψη του δεύτερου και μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου που βάρυνε τη δική του διοίκηση, αυτό της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

Και μπορεί η υπεξαίρεση-«μαμούθ», όπως χαρακτηρίστηκε, να δικάστηκε ήδη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και να εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης κατά της εφετειακής απόφασης, εντούτοις όλα αυτά τα χρόνια η «Παγία» πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, μετρώντας συνολικά έξι αναβολές.

Τελικά, τον περασμένο Νοέμβριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εκδίκασή της και στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 16 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ο τέως δήμαρχος, ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις άλλοτε αντιδήμαρχοι Οικονομικών (Αναστάσιος Γερογιάννης, Θεόδωρος Αθανάσαρος, Μιχάλης Ζορπίδης) και έντεκα δημοτικοί υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του κεντρικού Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλά από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αυτής της υπόθεσης -που αφορά έλλειμμα κατά τα έτη 1999-2007 στο ταμείο της «Παγίας» το οποίο εξυπηρετεί άμεσες και επείγουσες μικροδαπάνες του Δήμου- ήταν κοινά με την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Ύστερα από 4μηνη ακροαματική διαδικασία, διάστημα στο οποίο έγιναν 35 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες, το δικαστήριο απεφάνθη: Άπαντες αθώοι, εκτός από την επί σειρά ετών διαχειρίστρια της «Παγίας», η οποία κρίθηκε ένοχη για απιστία στην υπηρεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, το ύψος της προκληθείσας ζημιάς για τον Δήμο προσδιορίστηκε σε 295.460 ευρώ, από σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ που ανέφερε το κατηγορητήριο.

Για την καταδικασθείσα πρώην δημοτική υπάλληλο (τέθηκε σε διαθεσιμότητα όταν αποκαλύφθηκε η «τρύπα»), το δικαστήριο αποφάσισε να της αναγνωρίσει το ελαφρυντικό τού πρότερου έντιμου βίου, αλλά δεν της χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και μέχρι τη δίκη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) θα παραμείνει στη φυλακή.

Η ίδια στην απολογία της είπε, ότι η «Παγία» ήταν ένα μεγάλο ταμείο για το Δήμο και πολλές πιστώσεις δεν δικαιολογούνταν, κάτι το οποίο γνώριζαν όλοι, ενώ είχε εξαπολύσει πυρά κατά συναδέλφων της, αφήνοντας αιχμές εναντίον δημοτικών παραγόντων.

Σε ό,τι αφορά τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καταδικασμένο σε 12ετή κάθειρξη για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ (αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου), το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθώωσε ομόφωνα, αν και η προεδρεύουσα του δικαστηρίου σχολίασε, ότι «άσκησε πλημμελή διοίκηση…».

Εξάλλου, «κανένα επιβαρυντικό στοιχείο» δεν προέκυψε εις βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του Δήμου και των πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών. Ο πρώτος είχε καταδικαστεί για την υπεξαίρεση σε 13,5 χρόνια κάθειρξη (αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής), ενώ για τους πρώην αντιδημάρχους τελείωσε μία πολυετής δικαστική περιπέτεια, αφού είχαν κατηγορηθεί και αθωωθεί και για την υπεξαίρεση.

Ακόμη, έξι δημοτικοί υπάλληλοι που κατηγορούνταν για απλή συνέργεια στην απιστία, αθωώθηκαν, ενώ οι τέσσερις συνάδελφοί τους -διευθυντές και προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών- αθωώθηκαν για κάποιες πράξεις και κάποιες άλλες μετατράπηκαν σε πλημμελήματα (παρέλειψαν από αμέλεια να διενεργήσουν ελέγχους), τα οποία όμως παραγράφηκαν.

Όσον αφορά τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια, ο δικαστικός Γολγοθάς δεν τελειώνει εδώ. Εκκρεμούν δίκες που συνδέονται με την υπεξαίρεση (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κά), ενώ ο πρώτος κατηγορείται επιπλέον για την υπόθεση των «ειδικών εντολών». Οι δύο «επενδύουν» πολλά στον Άρειο Πάγο, όπου έχουν προσφύγει για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, καθώς σε περίπτωση που γίνει τελικά δεκτό το αίτημα ακύρωσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου (Πενταμελές Εφετείο), θα δικαστούν εκ νέου.

25/04/2017 18:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: