Aπέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων: Ο Πούτιν στον σταθμό του μετρό της Αγ. Πετρούπολης




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε πριν από λίγο τον σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης όπου σημειώθηκε νωρίτερα μια βομβιστική επίθεση η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα ένα «φρικτό πράγμα», αναφερόμενος στην επίθεση που διαπράχθηκε σε ένα βαγόνι του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.

«Φρικτό, αυτό συμβαίνει στον κόσμο όλο, είναι ένα πράγμα απόλυτα φρικτό», είπε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε μια ερώτηση για την επίθεση αυτή.

Οι προηγούμενες επιθέσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς στην χώρα

Στον απόηχο της έκρηξης που συγκλόνισε σήμερα το μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ακολουθεί ένας κατάλογος με τις επιθέσεις εναντίον σταθμών μετρό, τρένων κι ενός αεροδρομίου στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι τα μόνα που έχουν στοχοθετηθεί, όπως αποδεικνύεται από τις επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς το 1999 που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 118 νεκρών σε κτίριο στη νοτιοανατολική Μόσχα ή την ομηρία του Μπεσλάν τον Σεπτέμβριο του 2004 (περισσότεροι από 330 νεκροί).

– 5 Δεκεμβρίου 2003: Επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ηγέτης των Τσετσένων Σαμίλ Μπασάγιεφ, εναντίον τρένου στη νοτιοδυτική Ρωσία. Απολογισμός: 46 νεκροί.
– 6 Φεβρουαρίου 2004: Βομβιστική επίθεση στο μετρό της Μόσχας που στοίχισε την ζωή σε 41 ανθρώπους. Την ευθύνη ανέλαβε η άγνωστη τσετσένικη οργάνωση «Γκαζόταν Μουρντάς».
-27 Νοεμβρίου 2009: Η επιβατική αμαξοστοιχία Νιέφσκι Εξπρές που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα- Αγίας Πετρούπολη εκτροχιάζεται έπειτα από επίθεση: 28 νεκροί.
-29 Μαρτίου 2010: Το μετρό της Μόσχας στο στόχαστρο μιας διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που διέπραξαν δύο γυναίκες καμικάζι. Σαράντα νεκροί.
-24 Ιανουαρίου 2011. Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώνονται σε μια βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας- Ντομοντέντοβο στον αίθουσα αφίξεων των διεθνών πτήσεων. Την ευθύνη ανέλαβε ο επικεφαλής των ισλαμιστών Τσετσένων αυτονομιστών, ο Τσετσένος Ντοκού Ουμάροφ.
-21 Οκτωβρίου 2013. Γυναίκα βομβίστρια αυτοκτονίας από το Νταγκεστάν σκοτώνει έξι ανθρώπους στο Βόλγκογκραντ πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη σε ένα λεωφορείο όπου επέβαιναν φοιτητές.
– 29 και 30 Οκτωβρίου 2013. Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας συγκλονίζουν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και ένα τρόλεϊ στο Βόλγκογκραντ. Αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άνθρωποι.
– 31 Οκτωβρίου 2015. Αεροσκάφος που εκτελεί το δρομολόγιο Αίγυπτος-Ρωσία με 224 επιβαίνοντες εκρήγνυται πάνω από το Σινά, μια επίθεση που ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, TASS
Αγία Πετρούπολη, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: