Θυσίες ηρώων: Ανακοινώσεις κυπριακών κομμάτων για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955




Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κυπριακά κόμματα με την ευκαιρία της επατείου της 1ης Απριλίου 1955.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Οι θυσίες και η νίκη των ηρώων και των παλικαριών της ΕΟΚΑ παραμένουν φάρος φωτεινός 62 χρόνια μετά την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Σε ένα αγώνα που ο Κυπριακός λαός κατάφερε να απαλλαχθεί από τον αποικιακό ζυγό με όπλο το μεγαλείο της ψυχής και τη δίψα για την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Σήμερα που η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να καταργηθεί, και ο Κυπριακός Ελληνισμός κινδυνεύει να αφανισθεί εάν υπερψηφιστεί λύση μοντέλου Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το μήνυμα της ενότητας και αυταπάρνησης που εξέπεμψε ο απελευθερωτικός αγώνας 1955-1959. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Τους ήρωες και τους αγώνες των παλικαριών της ΕΟΚΑ πρέπει να τους τιμήσουμε με την αποφασιστικότητα μας για αγώνα διεκδίκησης των εθνικών δικαιωμάτων.

Το καθήκον μας στις επόμενες γενιές είναι ο αγώνας για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια του νησιού.

ΕΔΕΚ

Είναι με αισθήματα εθνικής περηφάνιας και σεβασμού που αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του 1955-1959.

Είναι χάρη σε αυτούς τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημα τους, που πρόσφεραν το αίμα και τη ζωή τους για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια, που υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το χρέος μας απέναντι στους αγωνιστές είναι να διαφυλάξουμε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή.

Συμμαχία Πολιτών

Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, οι θυσίες και η νίκη των παλληκαριών της ΕΟΚΑ, είναι σύμβολο του άσβεστου πόθου του λαού μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Είναι το ηρωικό παράδειγμα ότι ο λαός μας δεν αισθάνθηκε ποτέ μικρός για να τα βάλει με τους μεγάλους αλλά με όπλο το μεγαλείο της ψυχής του και τη διεκδίκηση κατάφερε να κερδίσει.

Δυστυχώς, λίγα μόλις χρόνια μετά τη θυσία των παλληκαριών μας, οι πολιτικές της ηττοπάθειας και των υποχωρήσεων θέλουν να πείσουν αυτό το λαό να βολευτεί με λιγότερη ελευθερία, λιγότερη δημοκρατία, λιγότερη αξιοπρέπεια.
Χρωστάμε στους ήρωες μας την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Έτσι θα τιμήσουμε τους ήρωες μας, τους αγώνες και τις θυσίες τους. Αγωνιζόμενοι με ανυπότακτο και ασυμβίβαστο πνεύμα.

Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, καθώς ο κυπριακός λαός αντιστάθηκε σθεναρά έναντι μιας υπερδύναμης και διεκδίκησε την Ελευθερία της αψηφώντας τα γεωπολιτικά δεδομένα, αλλά και τη φωνή των λογικών.

Παρόλα αυτά όμως, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα, οι λάθος χειρισμοί, οι διχόνοιες και οι αντιζηλίες, σε συνδυασμό με τις ξένες παρεμβάσεις, οδήγησαν στην τραγωδία του 1974. Οι διαπραγματεύσεις, που ακολούθησαν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κατέληξαν σε αποτυχία έναντι της τουρκικής βουλιμίας. Δυστυχώς, το όραμα του αγώνα του Κυπριακού λαού 1955-59, δεν υλοποιήθηκε.

Ο τότε αγώνας του κυπριακού λαού για την αποτίναξη του Αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού πρόσφερε την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και αυτό πρέπει να αποτελεί φωτεινός φάρο για τον αγώνα της διασφάλισης των δίκαιων της Πατρίδας μας αγνοώντας τις προκλητικές απαιτήσεις του Τούρκου κατακτητή.

Η Ελευθερία στηρίζεται στο όραμα και στις αξίες και αυτό αποτελεί την πρώτιστη κατευθυντήρια γραμμή για την επίλυση του Κυπριακού.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σεβόμαστε το όραμα και τις αξίες των προγόνων μας και θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση τα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας του κυπριακού λαού.

Απαιτούμε μια λύση μακριά από τις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων, οι οποίες περιορίζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Ευελπιστούμε ότι και οι Κυβερνώντες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των προγόνων μας, αντιδρώντας δυναμικά στην προκλητική στάση των Τούρκων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, στοχεύοντας σε μια βιώσιμη επίλυσή του και όχι βάσει των συμφερόντων της άλλη πλευράς.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου. Στις 10:00, θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Ιωάννη, έπειτα θα παραστεί στα Φυλακισμένα Μνήματα για κατάθεση στεφάνου προς τιμή των ηρώων της 1ης Απριλίου.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/04/2017 13:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: