Αγώνας δρόμου της Αθήνας για τη συμφωνία με τους δανειστές: Προειδοποίηση για το Eurogroup




Η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει μία γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την Πρωτομαγιά ώστε να προχωρήσει σε ψήφιση των μέτρων που απαιτούν οι Θεσμοί.

Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Αθήνα είναι να ολοκληρωθούν όλα όσα έχει υποχρέωση να υλοποιήσει μέχρι την 15η Μαίου και στις 22 του μήνα να ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις που απαιτούνται στο Eurogroup, που περιλαμβάνουν και τη διευθέτηση του χρέους.

Ελληνική πηγή έδειξε να αισιοδοξεί ότι όλα θα πάνε καλά, αν και κράτησε «και μία πισινή» για την περίπτωση που απρόβλεπτοι παράγοντες καθυστερήσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας MIGNATIOU COM, ένας εκ των συνομιλητών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, έδειξε δισταγμό για την περίπτωση που εμφανιστούν εμπόδια, και το Eurogroup αναγκαστεί να μεταθέσει τις αποφάσεις για μετά τις 22 Μαϊου. Προειδοποίησε ότι στην περίπτωση αυτή θα φτάσουμε στο καλοκαίρι

Η ελληνική πηγή είπε ότι τα κείμενα των Μνημονίων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σταλούν στην Αθήνα μέχρι σήμερα το βράδυ. Πρόκειται για το κείμενο του Ταμείου, το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) και το αντίστοιχο Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) της Επιτροπής.

Οι επικεφαλής των Αποστολών των Θεσμών, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου (του ΔΝΤ), ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο (της E.E.), ο κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι (του ESM) και ο κ. Φραντζέσκο Ντρούντι (της ΕΚΤ) αναμένεται να αφιχθούν στην ελληνική πρωτεύουσα την Τρίτη και να παραμείνουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Εκφράζεται η ελπίδα ότι δεν θα απαιτηθεί να παρατείνουν τη διαμονή τους διότι η καθυστέρηση θα αποτελεί «αρνητικό μήνυμα».

“Στόχος», είπε η πηγή, «είναι πριν από τις 15 Μαΐου να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή και να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί από τους θεσμούς πριν το Eurogroup η θετική έκθεση συμμόρφωσης, το λεγόμενο compliance report”.

Η Αθήνα επιθυμεί να ολοκληρωθούν τα πάντα πολύ γρήγορα και είναι έτοιμη για σκληρή διαπραγμάτευση. Εκφράστηκε η αισιοδοξία από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου προς τους συνομιλητές του, ότι τα προαπαιτούμενα θα ψηφιστούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα είναι δύσκολα, αλλά ο Έλληνας υπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει δρομολογηθεί καθώς το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον των βουλευτών. Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας τονίστηκε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι έχει άμεσα σχέση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας. Το θέμα της ΔΕΗ θεωρείται ακόμα πρόβλημα προς επίλυση.

Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι το θέμα του χρέους θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από τους δανειστές. Πιστεύει δε ότι μόλις αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις. Η πηγή πρόβλεψε ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα έχουν θέση στη Σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, από τις 11 μέχρι τις13 Μαΐου. Η πηγή δήλωσε ότι «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και συνάντηση του Washington Group στο πλαίσιο των G7″, αφού θα συμμετέχουν όλοι οι πρωταγωνιστές συμπεριλαμβανομένης και της κ. Κριστίν Λαγκάρντ εκ μέρους του ΔΝΤ. Σημειώνουμε ότι ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Washington Group στην αμερικανική πρωτεύουσα, ούτε και σε επίπεδο EuroWorking.

Η πηγή παραδέχθηκε ότι οι διαφωνίες του Ταμείου και της Γερμανίας για το χρέος παραμένουν, ως είχαν. Το τελευταίο διάστημα η διάθεση των αξιωματούχων του Ταμείου και του Βερολίνου είναι συγκρουσιακή.

«Το ΔΝΤ», είπε, «επιθυμεί περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να τα παράσχουν. Όσο θα προχωράμε προς την καταληκτική ημερομηνία, τόσο θα αμβλύνονται και οι διαφορές. Είναι εφικτό να έχουμε «διεθνή συμφωνία (global agreement), για το χρέος», υποστήριξε η πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Τσακαλώτος άκουσε με ικανοποίηση ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφωνεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά επιμένει στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου 2016. Από την πλευρά του, ο κ. Πόλ Τόμσεν τόνισε στον Έλληνα υπουργό ότι αδυνατεί να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ «με τα σημερινά μη αποσαφηνισμένα μέτρα για το χρέος». Ο αξιωματούχος του Ταμείου έδειξε να είναι ανυποχώρητος στη θέση αυτή.

Στην πηγή τέθηκε το θέμα της αποπληρωμής του ΔΝΤ από τον ESM. Απάντησε πως αυτό θα βοηθήσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Συμβάλει και στη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε η πηγή, η οποία τοποθετήθηκε και στο άλλο μείζον ζήτημα, της μη ικανοποίησης των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ για το χρέος.

Η πηγή αναφέρθηκε στη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι αν δεν επιτευχθεί λύση για το χρέος και εαν δεν λάβει μέρος το Ταμείο δεν θα υλοποιηθούν και όσα θα έχει ψηφίσει στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνουμε ότι σε όλες τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, επικρατεί αισιοδοξία ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. «Όλες οι πλευρές ακόμη και σε επίπεδο υπουργών δεν συζητούν αυτό το ενδεχόμενο», είπε η πηγή και πρόσθεσε: “Ο λόγος που δεν συζητούνται αυτά τα πράγματα είναι πως εάν υπάρχει Σχέδιο Β στο τραπέζι απομακρυνόμαστε από την επιθυμητή λύση. Δεν συζητείται ούτε σε υπουργικό επίπεδο το ενδεχόμενο να μη μπει το ΔΝΤ”, επέμενε η πηγή.

Η πηγή δήλωσε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα στη συζήτηση για το χρέος. Άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση για τα θέματα αυτά έχει προχωρήσει και είπε ότι παραμένει στο τραπέζι η ελληνική θέση για καταγραφή πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ και πρόσθετου πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ το οποίο θα αφιερωθεί για την ανάπτυξη.

Αναφερόμενη στο πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, το 2016 η πηγή μίλησε «για θετική έκπληξη και για τις αγορές και για τους θεσμούς». Οι Θεσμοί είναι πλέον αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τα βασικά τους σενάρια, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει ότι μόνον ένα μικρό μέρος του πλεονάσματος οφείλεται σε προσωρινά μέτρα. Η δημοσιονομική επίδοση του 2016 θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο και για το 2017 και για τα επόμενα χρόνια, είπε.

Στο σημείο αυτό, η πηγή αναφέρθηκε στον κίνδυνος να ερμηνευθεί από τους Ευρωπαίους η δημοσιονομική επιτυχία του 2016 ως ένδειξη πως η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων ειναι εφικτή για μεγάλο διάστημα. “Η επιτυχία του 2016 έδειξε πως κακώς μας πίεζαν να λάβουμε πρόσθετα μέτρα το Μαΐο”, υπογράμμισε η πηγή, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ.

Η πηγή είπε ότι αν κάτι έχει μείνει στον κ. Τσακαλώτο απ’ όλες της συναντήσεις είναι ότι το άγχος της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο χρόνος είναι χρήμα ή μέρος του προβλήματος, αυτό το συμμερίζονται όλοι οι παίκτες, και το ΔΝΤ και οι Γερμανοί, και ο Σαπέν, και οι Αμερικανοί. Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης το ελληνικό πρόβλημα, τόνισε η πηγή και πρόσθεσε: «Είναι ένα θετικό στοιχείο που σημαίνει ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε διαφωνίες αλλά αυτές πρέπει να λυθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς».

Αναφορικά με την αμερικανική θέση η πηγή γνωστοποίησε τα εξής:
«Η αμερικανική πολιτική αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση. Πιο πολύ έγινε ανταλλαγή απόψεων. Υπήρχε η βούληση να βοηθήσουν και να κρατήσουμε μια επαφή. Είχαμε μια πρώτη εικόνα με την συνέντευξη του κ. Μνούτσιν στην εφημερίδα FT όπου νομίζω ότι η θέση της νέας κυβέρνησης είναι χονδρικά η θέση του ΔΝΤ, ότι όσο πιο δυνατό είναι το πακέτο πολιτικής του προγράμματος και όσο πιο ξεκάθαρο είναι τι είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να κάνουν με το χρέος τόσο πολύ και η Αμερικανική κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα στο να συμμετέχει το ΔΝΤ, αυτό κατάλαβα».
-Δεν αλλάζει δηλαδή θέση; Ρωτήθηκε.
-«Όχι ακριβώς. Δεν έχει διαμορφώσει θέση. Και αυτό δεν είναι κατά ανάγκη κακό για εμάς. Ίσως να είναι προτιμότερο να μην έχει θέση παρά να έχει μια συγκεκριμένη θέση. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παραμένει άδειο, δεν έχει στελεχώσει κρίσιμες θέσεις. Αυτή την εικόνα πήραμε σήμερα, ότι υπάρχει δηλαδή απορία για το ποια ακριβώς κατεύθυνση θα δοθεί και αυτή τη στιγμή δεν είναι κατά ανάγκη κακό. Ναι στηρίζουν την θέση του Ταμείου για το χρέος και υπό αυτή την έννοια βλέπουμε μια συνέχεια».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: