“Θέλει νέα Οθωμανική αυτοκρατορία ο Ερντογάν”, δηλώνει ο Ισραηλινός πρώην ΥΠΑΜ Γιαλόν




Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να εγκαθιδρύσει «μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία».

Ο Γιαλόν, που ενδέχεται να είναι υποψήφιος για την θέση του πρωθυπουργού της χώρας τις επόμενες εκλογές, έκανε δηλώσεις για θέματα επικαιρότητας σε συνάντηση που είχε με ξένους δημοσιογράφους.

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους ότι θέλει να επιβάλει «την ηγεμονία του εγκαθιδρύοντας, όχι μόνο στην Τουρκία, μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία με την ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων».

Ο Μοσέ Γιαλόν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων των χωρών της Δύσης, ενώ έκρινε πως είναι «ριζοσπαστικό στοιχείο» συγκρίνοντάς την με το Ιράν και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να «απεμπλακεί» από τη Μέση Ανατολή άφησε ένα κενό, «το οποίο γέμισαν τα τρία αυτά στοιχεία τα οποία μάχονται για την κυριαρχία στην περιοχή» τόνισε ο Ισραηλινός πολιτικός.

Οι δηλώσεις του Γιαλόν καταγράφονται αφού το Ισραήλ και η Τουρκία έβαλαν τέλος τον περασμένο χρόνο σε μια διπλωματική κρίση διάρκειας 6 ετών, την οποία προκάλεσε η αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός τουρκικού πλοίου, που συμμετείχε σε ανθρωπιστικό στολίσκο για τη Γάζα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύρραξη με τους Παλαιστινίους, ο Μοσέ Γιαλόν απάντησε:

«Απέχουμε πολύ από το να φθάσουμε σε μια διευθέτηση στο εγγύς μέλλον».

Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι αποχωρεί από το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να ιδρύσει το δικό του κόμμα.

15/03/2017 20:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ιερουσαλήμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: