Στην ηθοποιό Ανθή Ευστρατιάδου το φετινό θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»




Με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου, τιμήθηκε η Ανθή Ευστρατιάδου για το έργο «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ.

Το έργο, που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μετέφρασε ο Γιώργος Δεπάστας και σκηνοθέτησε ο Γιάννος Περλέγκας.

Το βραβείο απονεμήθηκε στο τέλος μιας λιτής αλλά άκρως συγκινητικής τελετής στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα, καθώς συνοδεύτηκε από τα λόγια του προέδρου του Ιδρύματος, Χριστόφορου Αργυρόπουλου, που θύμισε τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από τη χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία συμπληρώνεται ακριβώς σε έναν μήνα από σήμερα.

Όμως η συγκίνηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν προβλήθηκε ένα 12λεπτο βίντεο από το αρχειακό υλικό του Ιδρύματος, το οποίο ήταν αφιερωμένο στους πολιτικούς αγώνες της Μελίνας Μερκούρη. «Συνδέθηκα με όλους τους κατατρεγμένους και τους εξόριστους. Αγάπησα πάρα πολύ τις γυναίκες. Έμαθα τι θα πει εξορία…Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Πιστεύω ότι έκανα αυτό που έπρεπε και το έκανα καλά». Τα λόγια της που «έκλεισαν» το σύντομο βίντεο, κατέκλυσαν την αίθουσα και το κοινό, που χειροκρότησε για άλλη μια φορά την αξέχαστη ηθοποιό, με το ανεπανάληπτο πάθος και όραμα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: