Συζήτηση για τα εργασιακά: «Λερναία Ύδρα» η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ, CNN Greece

Τα εργασιακά θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έως σήμερα έχουν δείξει πως αντί να κλείνουν ζητήματα ανοίγουν διαρκώς νέα.

Χθες διαπιστώθηκε πως οι αποστάσεις κυβέρνησης – δανειστών για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα παραμένουν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεν βρήκαν σημεία επαφής με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το πακέτο των αντισταθμιστικών – αναπτυξιακών μέτρων που προτείνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και το επιτελείο του.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφωνούν στο ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2019 και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2021 κυμαίνεται στο 2% του ΑΕΠ. Υπάρχει συμφωνία το αφορολόγητο όριο να μειωθεί από το 2019 (δηλαδή το νέο όριο να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019) σε επίπεδο κάτω από 7.000 ευρώ και οι μειώσεις στις συντάξεις να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2020.

Το ΔΝΤ επιμένει η προσωπική διαφορά να καταργηθεί εφάπαξ και η περικοπή των παλαιών συντάξεων να γίνει εφάπαξ τον πρώτο μήνα του 2020.Η ελληνική πλευρά ζητεί οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς να γίνουν σταδιακά και ανάλογα με το ύψος της διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η προσωπική διαφορά για το σύνολο των συνταξιούχων υπολογίζεται, με βάση αναλογιστικές μελέτες, σε 1,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι αν η διαφορά κοπεί εξ ολοκλήρου θα οδηγήσει σε οριζόντια μείωση της τάξης του 7%-8% των παλαιών συντάξεων.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση πρότεινε να «παγώσουν» όλες οι συντάξεις στο ονομαστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα για τρία ή τέσσερα χρόνια, απόφαση που οδηγεί σε μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ, αφού δεν θα καλύπτεται ούτε ο πληθωρισμός, ούτε θα ενισχύεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: