Σε δουλειά ο “μύλος” των εχθρών του Κοτζιά: Υβριστικό τουρκικό δημοσίευμα με σφραγίδα …ΟΗΕ;




«Κύκλοι που θέλουν να διαλύσουν την Κύπρο ανάρτησαν σε τουρκική εφημερίδα υβριστικό άρθρο σε βάρος μου και οι ραγιάδες των Αθηνών το αναπαράγουν δουλικά» είναι η αιχμηρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό.

Μια απάντηση με πολλούς αποδέκτες, εκτός και εντός Ελλάδος, με αφορμή την συκοφαντική επίθεση εναντίον του στην αγγλική έκδοση της «Hurriyet» αλλά και όσους έσπευσαν να την αναδημοσιεύσουν στην Ελλάδα.

Το υβριστικό άρθρο υπογράφει ο Γιουσούφ Κανλί, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς του Ερντογάν και έχει εξυπηρετήσει όλους τους μεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών με τα κείμενά του. Ο τίτλος του άθλιου για τον κ. Κοτζιά άρθρου είναι: «Οι Έλληνες δεν χρειάζονται εχθρούς».

Είναι φανερό ότι η επιμονή του κ. Κοτζιά στο Κυπριακό έχει χαλάσει τη σούπα στους Τούρκους και στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, ο οποίος μετά την κατάρρευση των της Διάσκεψης της Γενεύης αποτέλεσε πηγή δημοσιευμάτων με ψεύτικες πληροφορίες εναντίον του Έλληνα υπουργού.

Σύμφωνα με το απαράδεκτο δημοσίευμα:

“Με τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, χρειάζονται οι Έλληνες εχθρούς;”, αναφέρει ο αρθρογράφος, εξαπολύοντας με τον τρόπο αυτό μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Κατηγορεί τον Κοτζιά ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση, όπως αναφέρει, των συνομιλιών για το Κυπριακό. «Ο Κοτζιάς», γράφει ο Κανλί, «ζει στον δικό του εμμονικό κόσμο και έχει άλλη αντίληψη της πραγματικότητας από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο και καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Το αντίθετο, ήταν τόσο διαταραγμένες που είναι δύσκολο να τις κατανοήσει κανείς».

Αναφορά κάνει επίσης στη Γενεύη και στο ότι “ο Κοτζιάς πιστεύει και λέει πως η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη. Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι τουρκοκυπριακές όσο και οι ελληνοκυπριακές πηγές μου αναφέρουν ότι ο Κοτζιάς ήταν ο μόνος που δεν ήταν έτοιμος. Όλοι κατάλαβαν ότι η πλευρά που δεν ήταν έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις ήταν η ελληνική”.

Κατηγορεί επίσης τον Νίκο Κοτζιά για διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με τη Συνθήκη Εγγυήσεων, καθώς όπως λέει “ο Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα παρέμβασης υπο την Συνθήκη των Εγγυήσεων ήταν κατά την γνώμη του ανύπαρκτο και παράνομο. Είναι αλήθεια συγκλονιστικό να ακούω τον υπουργό Εξωτερικών μιας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων να διατυπώνει έναν τέτοιον ισχυρισμό. Τουλάχιστον ως Ακαδημαϊκός ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ότι οι πολιτικοί μπορούν να είναι πιο φειδωλοί με την αλήθεια. Όπως και να έχει το διεθνές δίκαιο έχει πολλές πηγές και ερμηνείες και ευτυχώς ο Κοτζιάς δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια”

«Τρίτον, είναι στ’ αλήθεια λυπηρό να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στους “τουρκοκύπριους και τις τρεις μικρές μειονότητες στην Κύπρο ομαδοποιώντας τις στην ίδια φράση, σε αντίθεση με τους ελληνοκύπριους, λες και οι τουρκοκύπριοι είναι μια αμελητέα μειονότητα στο νησί και όχι η ισότιμη συνιδιοκτήτρια της Κύπρου. Μια τέτοια στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πρόσφατα σε ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Washington Times πως η Τουρκία θα επεκτείνει ένα χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Έλληνες Κυπρίους στην περίπτωση μιας συμφωνίας. Οι δηλώσεις του Κοτζιά όπως και εκείνες του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, έχουν μια διεστραμένη αντίληψη ότι δηλαδή οι τουρκοκύπριοι είναι μια μειονότητα στο “ελληνοκυπριακό έθνος” και είναι η στάση που πάντα έβαζε εμπόδια σε μια συμφωνία».

Ο αρθρογράφος γυρνάει πίσω το χρόνο στο 1962 μιλώντας για τις “διεστραμμένες ψευδαισθήσεις” της Ένωσης με την Ελλάδα που ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και δεν διστάζει να αλλάξει την ιστορία στα μέτρα του γράφοντας ότι «το Κυπριακό ξεκίνησε όταν οι τουρκοκύπριοι και η μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία είπαν ένα σκληρό όχι στις επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδας».

Και καταλήγει και πάλι χτυπώντας το Νίκο Κοτζιά λέγοντας: «Ένας υπουργός Εξωτερικών, θα έπρεπε να έχει την διανοητική ικανότητα να κατανοήσει ότι η λύση στο Κυπριακό χρειάζεται τρία σημαντικά βήματα.

1) Να αναγνωρίσει την ύπαρξη δυο ισότιμων λαών στο νησί που η σχέση τους δεν είναι σχέση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας αλλά δυο λαών που μοιράζονται την ίδια πατρίδα.

2) Να κατανοήσει ότι το νεο κράτος θα είναι μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δυο ισότιμων οντοτήτων

και

3) Να αναγνωρίσει τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια και των δυο λαών και να αναδιατάξει την διάσταση της ασφάλειας και των εγγυήσεων με έναν τρόπο που θα απαλύνει αυτές τις ανησυχίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: