Ποιος άραγε θα υποχωρήσει; Οι συνομιλίες ίσως επαναρχίσουν εντός Μαρτίου, λέει ο Έιντε




Την άποψη ότι υπάρχουν καλές προσπάθειες εν εξελίξει για το Κυπριακό και δεν θα πάρει πολύ χρόνο πριν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε δεν απέκλεισε να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος δεν θα αναλάβουν σε καμία περίπτωση ρόλο επιδιαιτητή στη διαδικασία.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι και οι δύο συναντήσεις με τους ηγέτες επιβεβαίωσαν σαφώς ότι «ψάχνουμε για τον τρόπο για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο, και υπάρχει μια αφοσίωση ώστε να κάνουν κάτι τέτοιο να δουλέψει».

«Υπάρχει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά γίνονται καλές προσπάθειες και δεν νομίζω ότι θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να δούμε και πάλι τους ηγέτες μαζί», σημείωσε.

Αναφέροντας ότι δεν έχει ημερομηνία για το πότε αυτό θα συμβεί, τόνισε ότι οι προσπάθειες είναι υποσχόμενες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος διαθέσιμος.

Ερωτηθείς κατά πόσο εξακολουθούν να υπάρχουν προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι «απαιτείται ένας ορισμένος βαθμός αμοιβαίας προσαρμογής».

Σε ερώτηση αν αναμένει ο διάλογος να ξαναρχίσει αυτό τον μήνα η στις αρχές Απριλίου δήλωσε ότι θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσε να ξαναρχίσει αυτό τον μήνα και σημείωσε ότι παρόλο που δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό δεν είναι απίθανο.

Πρόσθεσε ότι συζήτησε επίσης με τους ηγέτες τρόπους για καλύτερη αξιοποίησης του χρόνου, όταν επιστρέψουν τελικά στις διαπραγματεύσεις και ότι και οι δύο ηγέτες έδωσαν κάποιες καλές ιδέες σχετικά με αυτό.

Παράλληλα και απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε επιδιαιτησίας στην διαδικασία.

«Θα το πω πόσο όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ και ελπίζω ότι θα κρατήσουν σημειώσεις. Είμαι κατά της επιδιαιτησίας, δεν έχει συμβεί κατά την υπηρεσία μου, δεν συμβαίνει τώρα και δεν θα συμβεί», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΟΗΕ προσπάθησε κάτι τέτοιο το 2004 και δεν λειτούργησε. Πρόσθεσε ότι, όταν ήρθε εδώ, επέμεινε στη σημασία της κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγούμενης από τους ηγέτες διαδικασίας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αύριο θα ενημερώσει τόσο τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και ολόκληρη της ανώτερη διοίκηση του ΟΗΕ, μαζί με τον Ειδική Αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά και για τις εξελίξεις στην ειρηνευτική αποστολή. Όπως είπε «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει τώρα και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΟΗΕ, καθώς προχωράμε σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, γιατί ο προγραμματισμός συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη.”

Είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άλλους Επιτρόπους και σημαντικούς ανθρώπους που εργάζονται στο θέμα, ώστε να διατηρηθεί και το μομέντουμ της ευρωπαϊκής υποστήριξης στη διαδικασία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: