Πηγή: “Πρέπει να είναι πολύ ισχυρή η δέσμευση για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα…”




Έκτακτη προπαρασκευαστική του Εurogroup συνάντηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, των προϊσταμένων τους και των ελληνικών Αρχών.

Σύμφωνα με πηγή του ευρωσυστήματος που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση μετέχουν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ.Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

Οι θεσμοί και οι εταίροι ζητούν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου.

Πηγή του ευρωσυστήματος εκτιμά ότι η δέσμευση πρέπει να είναι πολύ ισχυρή αυτή τη φορά, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Αβέβαιη η επιστροφή…

Την συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους θεσμούς που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι έχει συχνά συναντήσεις για την προετοιμασία της κανονικής συνεδρίασης. Όσο για το αποτέλεσμα των συζητήσεων, σημείωσε πως θα ενημερώσει πρώτα τους ομολόγους του και μετά τον Τύπο, χωρίς να διευκρινίσει αν θα ληφθεί ή όχι απόφαση για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε έλεγε πως “το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση, δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα” και ότι οι ελληνικές Αρχές πρέπει να τρέξουν να καταλήξουν κατ’ αρχήν σε μια συμφωνία με την τρόικα”.

Από την άλλη ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως όσο η καθυστέρηση παρατείνεται, τόσο παρατείνεται και η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, πως η κυβέρνηση οφείλει να “ενισχύσει την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ ακόμα και αν γίνουν εκλογές σκοπεύει να συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση προκύψει.

http://mignatiou.com/2017/03/soimple-min-perimenete-kati-to-elliniko-zitima-den-tha-mas-apascholisi-poli-simera/

http://mignatiou.com/2017/03/sinantisi-ton-epikefalis-ton-thesmon-me-tsakaloto-chouliaraki-prin-to-eurogroup/

http://mignatiou.com/2017/03/bloomberg-i-ellada-chani-ena-akoma-orosimo-i-ikonomia-siriknonete-i-katathesis-fevgoun/

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 20/03/2017 16:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: