Όλοι κατηγορούν το ΔΝΤ: Παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά, αβέβαιη η κατάσταση με δανειστές




Ολοκληρώθηκε, μετά από μία περίπου ώρα, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου με τα κλιμάκια των δανειστών.

Εξερχόμενο από το ξενοδοχείο Hilton, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαφωνίες για τα εργασιακά παραμένουν καθώς «το ΔΝΤ δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece η συνάντηση, που αφορούσε, τα εργασιακά ζητήματα και κυρίως την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο καθώς το υπουργείο επανέφερε την πρότασή του για αναβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την πρωτεύουσα σημασία των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και υπουργείου Έργασίας στο μέτωπο των αλλαγών στα εργασιακά. Η συνάντηση με την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου ήταν σύντομη,  κράτησε μόλις μια ώρα, που ήταν αρκετή όμως για να διαπιστωθεί  ότι δεν άλλαξε  η στάση των δανειστών σε κανένα θέμα. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ αρνείται να αποδεχθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στους οποίος πόνταρε η ελληνική πλευρά, κρατούν ουδέτερη στάση αλλά δε διαχωρίζουν τη θέση τους από το ΔΝΤ.

Από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι δανειστές είχαν κάνει ξεκάθαρο δεν δέχονται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που θέτει το υπουργείο Εργασίας. Επίσης  αξιώνουν αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Σε ενιαίο μέτωπο, οι θεσμοί ζητούσαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ευθυγραμμίσει τα κατώτατα όρια απολύσεων με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία (98/59/ΕΚ). Παράλληλα, και παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητούν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: