O επαΐων και οι πνευματώδεις συνεργάτες του: Ας διάβαζαν το βιβλίο του Κίσιγκερ, “A World Restored”…




Του Μάριου Ευρυβιαδη 

Ακούσαμε και αυτό από από επαΐοντα σε ενημερωτική βραδυνή εκπομπή του ΡΙΚ (9 Μαρτίου 2017). Το πως μια ομάδα Τούρκων και Ελλήνων πανεπιστημιακών-κατόπιν ενδελεχούς,  προφανώς, μελέτης – κατέληξαν στο “βαθύστόχαστο” συμπέρασμα πως η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας από τη μια πλευρά έχει ως συνέπεια την δημιουργία απόλυτης ανασφάλειας στην  άλλη. 

Δεν γνωρίζω πόσες ώρες στοχασμού ξοδεύτηκαν, και μαζί και χρήματα, για να διαπιστωθεί  η παραπάνω “καινοτόμος” θέση, αλλά και “επαναστατική”, για τα κυπριακά δεδομένα, κατά τον επαΐοντα που παραγοντίζει σε κυβερνητικά και μή φόρα.

Το όλο όμως χάσιμο χρόνου και χρημάτων, θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι κύριοι αυτοί έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αν έμπαιναν δηλ. στο κόπο να διαβάσουν το βιβλίο του Κίσιγκερ “A World Restored” (1954), διαθέσιμο και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπαζήσης, “´Ενας Αποκαταστημένος Κόσμος” (2003).

Εκεί, το μείζον ζήτημα της αμοιβαίας  ασφάλειας/ανασφάλειας (“security dilemma” στην ορολογία του 20ου αιώνα) στις διακρατικές σχέσεις αναλύεται σε βάθος, με ιστορικά παραδείγματα από την Ευρωπαϊκή διπλωματική ιστορία, και όχι επιδερμικά και ως “πομπώδες” συμπέρασμα, μετά από πνευματώδες συνέδριο που προφανώς εντυπωσίασε τον εν λόγω επαΐοντα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: