Κρυφό χρονοδιάγραμμα: Ti είπε σε κλειστή ενημέρωση ο κ. Άιντα σε ξένους πρέσβεις




Tου Κώστα Βενιζέλου

Αποκαλυπτικός και ταυτόχρονα ανήσυχος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσιάσθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα μιλώντας σε κλειστή ενημέρωση των ξένων πρέσβεων στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, που έγινε στις 10 Μαρτίου, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, παρουσιάσθηκε ανήσυχος για το πάγωμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από ένα οριστικό αδιέξοδο. Αυτή τη φορά, είπε, δεν θα είναι μια απλή αποτυχία, παραπέμποντας στη γνωστή θεωρία της «τελευταίας ευκαιρίας».

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξουν «θετικές κινήσεις» μέχρι το καλοκαίρι. Καθορίζοντας εν πολλοίς ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα, φαίνεται αν και απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα, να συνδέει το πλαίσιο των κινήσεων και με άλλες εξελίξεις ( γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προεδρικές εκλογές, ενδεχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα).

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, που ανέτρεψε και το διαχρονικό δόγμα της Λευκωσία πως το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται στην Άγκυρα, είπε στους ξένους διπλωμάτες πως λίγο-πολύ όλα εξαρτώνται από τους ηγέτες. Ανέφερε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται εντός της Κύπρου και όχι εκτός ενώ είπε πως εάν θέλουν οι δυο ηγέτες μπορούν να προχωρήσουν με τη διαδικασία.

Ως προς το αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα στις συνομιλίες, απόρροια της αποχώρησης του κατοχικού ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Άιντα επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις. Είπε πως η εμπιστοσύνη μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί έχει «φθαρεί» λόγω «της απόφασης της Βουλής και την υπερβολική αντίδραση των Τουρκοκυπρίων».

Παρά το γεγονός ότι παρουσιάσθηκε συγκρατημένος για τις προοπτικές και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, είπε πως οι δυο ηγέτες έκαναν υπέρβαση. Ο Νίκος Αναστασιάδης με τη Συμφωνία του Δείπνου (που οδήγησε στη Διάσκεψη της Γενεύης) και ο Μουσταφά Ακιντζί με την κατάθεση χάρτη για το εδαφικό. Περαιτέρω είπε πως δεν μπορεί να γίνει νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς προετοιμασία ενώ περιέγραψε τέσσερις άξονες για την Ασφάλεια, εκφράζοντας την εκτίμηση πως στο Μοντ Πελεράν, προέκυψε αποτέλεσμα από τις συζητήσεις των τεχνοκρατών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: