Και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ γνωρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Τουρκία, λέει ο Χριστοδουλίδης




Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και θεωρούμε τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ως ιδιαίτερα σημαντικές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει τρεις πολύ συγκεκριμένους στόχους:

Καταρχήν είναι το Κυπριακό. Μέσα από τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και άλλους αξιωματούχους ξένων κρατών ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει μέχρι στιγμής, το γιατί δεν διεξάγονται συνομιλίες, αλλά και την ανάγκη όταν επαναρχίσει ο διάλογος να μην προβάλλονται θέσεις που ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της ΕΕ, θέσεις που ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού, έτσι ώστε να υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και θεωρούμε τις συναντήσεις του Προέδρου με τον ΓΓ και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ως ιδιαίτερα σημαντικές.

Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνεται αποκλειστικά για την Κύπρο. Είδαμε και χθες τη θετική αξιολόγηση για την κυπριακή οικονομία, γενικότερα βλέπουμε ότι αυτή η τιτάνια προσπάθεια της Κυβέρνησης, της Βουλής των Αντιπροσώπων, πάνω από όλα του κυπριακού λαού φέρνει αποτελέσματα και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα, αυτή τη συγκυρία, έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο.

Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης σημαντικές συναντήσεις με επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και με κάποιους άλλους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν, επαφές που είναι στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που φτάνουν από την ομογένεια σε σχέση με το πώς η νέα Αμερικανική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε απόλυτα ρεαλιστές. Η κάθε Κυβέρνηση, έτσι συμβαίνει και με την Αμερικανική Κυβέρνηση, έχει ως πρώτο στόχο την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.

Από κει και πέρα ξεκινήσαμε ήδη  συναντήσεις και επαφές με τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση, έτσι ώστε μέσα από αυτές τις συναντήσεις όχι μόνο να διατηρηθούν οι άριστες σχέσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αλλά να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο και όχι μόνο στο θέμα του Κυπριακού, αλλά και σε πολλά θέματα διμερών σχέσεων.

Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως πυλώνας σταθερότητας, και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός και στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό ότι το «κλειδί» της λύσης βρίσκεται στη Λευκωσία, στους δύο ηγέτες, αλλά και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ περί ανάγκης χάραξης νέας στρατηγικής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό, όλοι γνωρίζουν γιατί υπάρχει στασιμότητα αυτή τη στιγμή.

Ακόμη και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ γνωρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Τουρκία, όλοι γνωρίζουν πού είναι στραμμένη η προσοχή της Τουρκίας.

Από κει και πέρα ακούμε για αυτή την προσέγγιση για νέα στρατηγική, αλλά αναμένουμε να δούμε κάτι συγκεκριμένο. Η παρούσα στρατηγική ακολουθήθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι και σήμερα, και αναμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πού είναι λανθασμένη και πώς πρέπει να αλλάξει».

Ερωτηθείς πώς επηρεάζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού κινήσεις όπως η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στα ανοικτά της Πάφου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα δεν είναι εξελίξεις προς τη θετική κατεύθυνση, είναι εξελίξεις που είναι απόλυτα γνωστές στη διεθνή κοινότητα, και ενισχύουν τη θέση για το ποιος ευθύνεται και για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Εμείς είμαστε απόλυτα σοβαροί, θα αντιδράσουμε στην τουρκική ενέργεια με σύνεση, ψυχραιμία και ορθολογισμό. Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: