Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό είναι σε ισχύ ξεκαθαρίζει το Βερολίνο




Η γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέοργκ Στράιτερ όσο και εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών οι σχετικές ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Νταβούσογλου δεν ευσταθούν.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στράιτερ στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση «δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αθετήσει» τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ. Παρά τις όποιες δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «γεγονός είναι ότι η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν διαθέτουμε στοιχεία ότι υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες κάποιες αλλαγές.» Η συμφωνία είναι πάντως τόσο προς το συμφέρον της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.

Ως τώρα 777 εκατομ. βοήθεια

Ο Γκέοργκ Στράιτερ διέψευσε επίσης τις τουρκικές καταγγελίες ότι η ΕΕ δεν τηρεί τη δέσμευση της για 3 δισ. ευρώ βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για 39 προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Για την υλοποίηση τους η ΕΕ έχει διαθέσει ως τώρα 777 εκατομ. ευρώ.

Η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της και σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Τουρκία, επεσήμανε στο ίδιο μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε. Όπως υπενθύμισε, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να δέχεται έναν Σύρο υπήκοο από την Τουρκία. Παρότι όμως επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 916 Σύροι – όλοι τους σε εθελοντική βάση – τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν το ίδιο διάστημα 4100 Σύρους. Τα στοιχεία δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Πλάτε ότι ΕΕ τηρεί «με το παραπάνω» αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα

Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση της DW ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα θα αφορούν σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν μόνο πρόσφυγες που θα έρχονται από τώρα και στο εξής στη Γερμανία. Ο κ. Πλατέ κατέστησε ρητά σαφές πως οι επαναπροωθήσεις δεν αφορούν τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στο παρελθόν στη Γερμανία.

18/03/2017 00:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: