Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε ότι οι συνομιλίες μπορεί να επαναρχίσουν αυτό το μήνα, οι διεργασίες που ξεκίνησαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές, η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θέματα ΓΕΣΥ, πτυχιούχων αλλά και το φυσικό αέριο, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Υπό τον τίτλο “Κάτι κινείται”, η “Αλήθεια” γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες για το Κυπριακό να επαναρχίσουν αυτόν το μήνα, ενώ ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος επανέλαβε την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να επανέλθει στο τραπέζι ανά πάσα στιγμή. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για τις προεδρικές εκλογές και αναφέρει `έτσι θα στριμώξουν τον Γιώργο Λιλλήκα`. Επίσης, η εφημερίδα σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι η Βουλή συζητά την Τουρκία την πρόταση ΔΣΗΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Μπρα-ντε-φερ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης” γράφει ότι ολοένα και πιο μακριά από την ΕΕ οδεύει η Αγκυρα, που συνεχίζει το παραλήρημα εναντίον χωρών οι οποίες αρνούνται να φιλοξενήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός τους, ενόψει του δημοψηφίσματος. Αλλού, γράφει ότι παραδέχθηκε ενοχή στην υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ ο πρώην Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Αναφέρεται επίσης στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες με την ΣΕΚ και ότι διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα καλύψει το 75% των κουρεμένων ταμείων.

Υπό τον τίτλο “Νέα βόμβα ΠΑΣΥΔΥ στο ΓεΣΥ”, “ο Φιλελεύθερος” γράφει σήμερα ότι σε δηλώσεις του στον `Φ` ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γ. Χατζηπέτρου ξεκαθαρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν να καταβάλλουν το δικό τους μερίδιο, ως εργαζόμενοι, στις εισφορές. Γράφει ακόμη σε άλλο της θέμα ότι στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Εσπεν Μπαρθ Ειντε για να κάνει λόμπι υπέρ της τουρκικής απαίτησης για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους με τη λύση του Κυπριακού. Γράφει ακόμη για κινητικότητα από την Τράπεζα Κύπρου και πράξεις πολλών εκατομμυρίων στην αγορά γης και ακινήτων.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Δίνουν ψεύτικες ελπίδες σε πτυχιούχους” γράφει πως η Κυβέρνηση, `με εκβιασμούς και τελεσίγραφα` ζητά άρον άρον την ψήφιση των Κανονισμών για τις εξετάσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών, ενώ το νέο σύστημα διορισμών ψηφίστηκε από τον Ιούλιο του 2015. Αναφέρει ακόμη για ασυμβίβαστο για τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο για εισπράξεις ενοικίων από το κράτος. Επίσης, η “Χ” σε άλλο της δημοσίευμα γράφει πως `ό,τι θέλουν να κρύψουν το βαπτίζουν απόρρητο` και για πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για περισσότερη διαφάνεια αλλά και ενστάσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Δόση ρεαλισμού για τις ελπίδες για το φυσικό αέριο” γράφει ότι στο Συνέδριο για το Φυσικό Αέριο της Αν. Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company Τσαρλς Έλληνας, είπε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τις προσδοκίες μας για το φυσικό αέριο. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από τη συνάντηση χθες των Προέδρων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ με θέμα τις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι δήλωσαν και οι δύο πως στόχος είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση. Αναφέρεται και στη φυλάκιση 16 χρόνων που επιβλήθηκε σε Ρουμάνο που σκότωσε τη φίλη του με καυστική σόδα.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/03/2017 07:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: