Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό αλλά και ο τομέας της ενέργειας ενόψει της μετάβασης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, οι ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία και θέματα οικονομίας και ανεργίας, καθώς και αποκλειστικές συνεντεύξεις, προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Μεγάλα deals” γράφει ότι αλλάζει σιγά σιγά ο ξενοδοχειακός χάρτης της Κύπρου και ότι `περιζήτητες νύφες` είναι για τους ξένους επενδυτές τα ξενοδοχεία μας και ότι πέραν των 250 εκατ. ευρώ δόθηκαν για εξαγορές ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφία από τον Μαραθώνιο Λεμεσού και γράφει ότι σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην νέα αξιολόγηση των S&P είπε ότι έχουμε διαψεύσει όσους ανησυχούσαν για την οικονομία.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Βροχή από τουρκικές ΝΟΤΑΜ” γράφει ότι ενώ ψάχνουν για το φιλί της ζωής στις συνομιλίες, επικρατεί συνωστισμός στρατιωτικών δυνάμεων και ότι τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει ανησυχίες για θερμό επεισόδιο σημειώνεται βροχή από τουρκικές ΝΟΤΑΜ και ότι `βομβαρδίζουν με αεροναυτικές ασκήσεις τον ενιαίο αμυντικό χώρο`. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση το 35% των Κυπρίων έχουν άνεργο στην οικογένειά τους. Αναφέρεται ακόμη στα στοιχήματα και γράφει ότι ενισχύονται οι υπόνοιες για ξέπλυμα από εταιρείες.

Με τίτλο “Κρυφό χρονοδιάγραμμα”, “Ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ” ο Εσπεν Μπαρθ Ειντε σε ενημέρωση ξένων πρέσβεων στις 10 Μαρτίου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν θετικές κινήσεις μέχρι το καλοκαίρι και είπε στους ξένους διπλωμάτες ότι το κλειδί είναι στην Κύπρο και όχι εκτός. Δημοσιεύει, επίσης δήλωση του ΥΠΕΣ Σ. Χάσικου στον `Φ` ότι αν δεν υπάρξει λύση η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μαζική διεκδίκηση τ/κ περιουσιών. Γράφει ακόμη για πρόταση της Κομισιόν να δοθεί στάτους παρατηρητή στην Τουρκία στο Συμβούλιο της ΕΕ για ζητήματα εμπορικής πολιτικής.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Υπερβολική ευφορία για το κυπριακό Ζορ” δημοσιεύει συνέντευξη του εμπειρογνώμονα για υδρογονάνθρακες Χ. Ελληνα, ο οποίος είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατη η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην ΕΕ με τις σημερινές τιμές όπως και η εξαγωγή του από το `Αφροδίτη` στην Αίγυπτο. Γράφει επίσης για την αντιφασιστική πορεία χθες στην οποία έλαβαν μέρος Ε/κ, Τ/κ και ξένοι εργαζόμενοι. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει για το ασυμβίβαστο και αναφέρεται στις αδυναμίες του νόμου και την ηθική διάσταση.

“Η Λεμεσός παραμένει μαγνήτης για τους Ρώσους” είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης “Sunday Mail” η οποία γράφει ότι η Κύπρος, και ιδιαίτερα η Λεμεσός, φαίνεται να μην επηρεάζεται από την έξοδο των Ρώσων που ζουν στην ΕΕ και επέστρεψαν στη Ρωσία το 2016 εν μέσω του αυξανόμενου αντι-ρωσικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου είπε για το δείπνο που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί ότι επιβάλλεται ο διάλογος. Πρωτοσέλιδα δημοσιεύει φωτογραφία του Προέδρου Αναστασιάδη που έδωσε την εκκίνηση στον Μαραθώνιο Λεμεσού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με τίτλο “Προχωράμε τις γεωτρήσεις ανεξαρτήτως απειλών” δημοσιεύει συνέντευξη του Υπ. Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη φορά δεν θα είμαστε μόνοι, καθώς η Αγκυρα θα έχει απέναντί της μεγάλα κράτη συνδεδεμένα με τις ενεργειακές εταιρείες. Γράφει επίσης ότι το κεφάλαιο ενέργεια θα είναι ψηλά στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ. Δημοσιεύει, επίσης, φωτογραφία του Ερντογάν και γράφει ότι ο διπλωματικός πόλεμος με Βερολίνο και Χάγη τον βοηθά να κερδίσει το δημοψήφισμα αλλά τον απομακρύνει από την Δύση.

Με τίτλο “Cyta με κράτος και επενδυτή…. ” η εβδομαδιαία «Η Μάχη» γράφει ότι σε συνέντευξή του στη `Μ` ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή νέο νομοσχέδιο που προνοεί μερική αποκρατικοποίηση της Cyta με το κράτος να διατηρεί τον ιδιοκτησιακό έλεγχο και την προσέλκυση επενδυτή. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι `Αβέρωφ και Ακιντζί καθόρισαν τα βήματα για επανεκκίνηση` των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Σ. Ρωσσίδης είπε ότι είναι αυξημένα τα παράπονα των καταναλωτών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: