Η EE προσφέρεται να διαπραγματευτεί για τα μέλη της, με Ρωσία, για αγωγό Nord Stream 2




Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφερθεί να διαπραγματευτεί εκ μέρους των κρατών-μελών της με τη Ρωσία για τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έγραψε η δανέζικη εφημερίδα Politiken.

Σε επιστολή της προς την κυβέρνηση της Δανίας που είδε η εφημερίδα, η ΕΕ προσκαλεί κράτη-μέλη της να εκφράσουν τις γνώμες τους για τον Nord Stream 2 και εξηγεί ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει σε “νομικό κενό”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τα μέλη της την άδεια να ξεκινήσει εκ μέρους τους διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη σύναψη συμφωνίας που θα εξασφαλίζει ότι οι σημαντικές αρχές του νομικού πλαισίου της ΕΕ θα επιβληθούν σε έργα όπως αυτό του αγωγού, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνα-Κάισα Ιτκόνεν στην εφημερίδα.

Η ΕΕ είναι χωρισμένη μεταξύ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής, που βλέπουν τον νέο αγωγό ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Βαλτικής περιοχής να μετατρέπει την ΕΕ σε όμηρο της Μόσχας, και των χωρών της βόρειας Ευρώπης – ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία θα ωφεληθεί περισσότερο από όλους – για τις οποίες τα οικονομικά ωφέλη έχουν προτεραιότητα.

30/03/2017 02:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Κοπεγχάγη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: