Γίνονται βήματα για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στις συνομιλίες, δηλώνει ο Άιντε




Γίνονται βήματα για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σημειώνοντας ότι εάν δεν επεκταθεί ή επεξηγήσει αυτά τα βήματα, πιθανότατα να είναι πιο επιτυχή.

Χρειάζονται δύο να χορέψουν ταγκό και χρειάζεται και θέληση για αμοιβαίο συμβιβασμό, είπε, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες θα χάσουν εάν χρειαστεί πολύς χρόνος να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση.

“Δεν μπορώ να το διευθετήσω εγώ για αυτούς, δεν μπορώ να παρουσιάσω τη μαγική φόρμουλα”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες, είπε ότι επικεντρώνεται στο πώς οι ηγέτες μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος μπορεί να ενεργήσει μέχρις ενός σημείου.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να έχουν μια “δομημένη διαδικασία” αφού οι ηγέτες επιστρέψουν.

Ο κ. `Ειντε εξέφρασε κάποια ανησυχία γιατί “έχουμε μείνει στάσιμοι εδώ και λίγο καιρό” λόγω αυτού του θέματος και ο ένας περιμένει μια κίνηση από τον άλλον.

Αυτή, υποστήριξε, “είναι μια κυπριακή κρίση, δημιουργήθηκε στην Κύπρο και μπορεί να επιλυθεί στην Κύπρο.”

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή που έχει τη δική της σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, έχει σχέση “ωστόσο αυτό δεν είναι δικαιολογία να μην διεξάγονται συνομιλίες τώρα.”

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αλλά ο ίδιος θα ανησυχούσε εάν κάποιος πίστευε ότι “έχουμε μια αιωνιότητα γιατί δεν υπάρχει αυτή η αιωνιότητα” σε αυτό το θέμα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η κοινωνία των πολιτών, οι ίδιοι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη λύση είναι “οι καλύτεροι υποστηρικτές του” στην προσπάθεια που καταβάλλεται να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, είπε πως ο λόγος που παρουσιάζεται “ρεαλιστικά αισιόδοξος” έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει “εμπιστοσύνη σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των δύο ηγετών”, οι οποίοι επανειλημμένως κατέβαλαν επιπλέον προσπάθεια για να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία των συνομιλιών.

Ο κ. Άιντε εξέφρασε κάποια ανησυχία για το γεγονός ότι “κάτι έχει συμβεί στη σχέση (των δύο ηγετών) που επηρεάζει και την κοινωνία.”

Στη συνέντευξη ο κ. Άιντε αναφέρθηκε σε φόρμουλα, η οποία ο ίδιος πιστεύει θα δουλέψει εάν ο κόσμος “σκεφτεί έξω από το κουτί” – κατά την έκφρασή του – σημειώνοντας ότι το θέμα της ασφάλειας δεν είναι κατ` ανάγκη ένα στρατιωτικό θέμα.

Είπε επίσης ότι το αίσθημα της ασφάλειας μπορεί να διασφαλιστεί με κινήσεις σε 3 επίπεδα (συνταγματικό, εσωτερική ασφάλεια, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και εξωτερική ασφάλεια).

Επί του θέματος διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι που εφηύραν τα ΗΕ αλλά βασίζεται σε μακρές έντονες εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με όλους τους παίκτες, Ε/κ, Τ/κ, Αθήνα, Άγκυρα και Βρετανία.

Διευκρίνισε επίσης ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί ούτε υπάρχει στο τραπέζι ως συμφωνηθέν.

“Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς την Κύπρο, η Κύπρος υπάρχει, είναι διαιρεμένη αλλά υπάρχει,” τόνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, προσθέτοντας ότι το παρόν σύστημα εγγυήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αντικατασταθεί και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό, σημείωσε, είναι μια παρατήρηση στον πραγματικό κόσμο, και όχι δική του άποψη.

“Η δική μας φιλοδοξία είναι να περπατήσουμε αυτό το μονοπάτι μαζί σας (ηγέτες και κυπριακός λαός) αλλά δεν μπορούμε να το περπατήσουμε για εσάς,” είπε στο ΚΥΠΕ, αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία των συνομιλιών για επανένωση του νησιού.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις του κ. Άιντε είτε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είτε με τον Τ/κ ηγέτη κατά την εδώ παραμονή του στο νησί αυτές τις μέρες.

ΚΥΠΕ – Μαρία Μάιλς – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/03/2017 17:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: