Επιμένει η Λευκωσία για την ΑΟΖ και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων




Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «η Τουρκία πάντα δείχνει αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με όλα τα βήματα που έγιναν στον ενεργειακό τομέα. Εμείς σταθερά προσηλωμένοι, ψύχραιμοι και με αυτοπεποίθηση, θα ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί κανείς τρίτος να μας υποδείξει πώς θα ασκούμε αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, από το Δίκαιο της Θάλασσας και τα οποία η Τουρκία και με αυτή την ανακοίνωση δείχνει ότι δεν το σέβεται».

Εξάλλου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη την πρόθεσή του και τους τρόπους με τους οποίους και οι Τουρκοκύπριοι θα διασφαλιστούν για τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό. Συνέχισε λέγοντας πως «αν η Τουρκία πονά τους Τουρκοκύπριους και τους νοιάζεται, καλά θα κάνει να συναινέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να λύσει το Κυπριακό έτσι ώστε και οι Τουρκοκύπριοι που είναι επίσης θύματα της τουρκικής εισβολής, να απολαύσουν αυτό που δικαιούνται».

Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς αν ανησυχεί η Κυβέρνηση για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου τον Ιούνιο όταν θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «δεν ενεργούμε υπό το φόβο, λαμβάνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά θεωρώ ότι και στα προηγούμενα βήματα, οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, έτσι και αυτή τη φορά, αν η Τουρκία έχει στο μυαλό της την όποια πρόκληση θα αντιμετωπιστεί και αυτή με αποτελεσματικότητα».

Ο Αν. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις επικρίσεις κόμματων ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “υπέκυψε στον εκβιασμό του κ. Ακιντζί” – όπως ελέχθη – και για αυτό ίσως επαναρχίζουν οι συνομιλίες, τόνισε ότι δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό και ότι δεν έχει να κάνει τίποτε με τις διεργασίες στη Βουλή”.

Αν ο κ. Ακιντζί, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, “αποφάσισε τώρα να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών που αυτό ακόμη δεν το ξέρουμε, έχει εκφράσει τη θέλησή του να βρεθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κοινωνικού χαρακτήρα εκδήλωση».

Από κει και πέρα, είπε, “θα δούμε αν ο κ. Ακιντζί αντιλαμβάνεται τη ζημιά που γίνεται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την αποχώρησή του από το τραπέζι των συνομιλιών, τη ζημιά που γίνεται στην Κύπρο γενικότερα, μια απουσία η πραγματική αιτία της οποίας είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα εντός Τουρκίας λόγω του δημοψηφίσματος, εάν θεωρεί ότι θα πρέπει να έρθει λίγο πριν το δημοψήφισμα για να αποδείξει ότι δεν είναι αυτό που έχει κατά νου, είναι δική του υπόθεση και τον περιμένουμε στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε».

Ο Αν. Κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών και ότι ο κ. Ακιντζί δεν αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών για την απόφαση της Βουλής, υπενθυμίζοντας ότι είχε αποχωρήσει από το τραπέζι αφήνοντας τους πάντες άναυδους όταν θεώρησε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απευθύνθηκε στο Σύμβουλο του ΓΓ, κατά την άποψή του, με τον κατάλληλο τρόπο».

Κληθείς να σχολιάσει αν ο κ. Ακιντζί θέτει ως όρο για την επιστροφή του στο τραπέζι των συνομιλιών την ψήφιση της πρότασης Νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν είναι θέμα όρων. Εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, δεν είμαι εκπρόσωπος της Βουλής, δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός κόμματος. Όμως θα πρέπει να πούμε την πραγματικότητα ότι, ο ΔΗΣΥ από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε το θέμα εξέφρασε την άποψη ότι θα θέσει θέμα αλλαγής αυτής της τακτικής, δηλαδή η Βουλή να αποφασίζει για το τι γιορτάζεται στις σχολικές αίθουσες για δέκα λεπτά. Το είπε από την αρχή, το εφαρμόζει στην πράξη.»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: