«Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω» του Νομπελίστα Ντάριο Φο στο Δ.Παύλου Μελά




Η παράσταση «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω» του Νομπελίστα Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, στον Δήμο Παύλου Μελά, τα τελευταία δύο τριήμερα του Μαρτίου, 17-18-19 & 24-25-26 Μαρτίου 2017, και ώρες 21.15 για Παρασκευές και Σάββατα, στις 19.00 για τις Κυριακές.

Η κωμωδία – πολιτική σάτιρα του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» προκαλεί άφθονο γέλιο και διεγείρει τον θεατή να απαντήσει σε κάποια σοβαρά ερωτήματα κοινωνικού περιεχομένου.

Η είσοδος είναι ελεύθερηΑντί εισιτηρίου μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη προσωπικής υγιεινής, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Παύλου Μελά.

Η παράσταση θεωρήθηκε τόσο πολύ επικίνδυνη, που οι επιχειρηματίες πήγανε τον Φο στο δικαστήριο, με την κατηγορία ότι ξεσήκωνε τον κόσμο και τον παρότρυνε να κλέβει.

Το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» βρίσκεται στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, στην οδό Λαγκαδά 221. (Έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 266 καθήμενους σε εξώστη και πλατεία. Η πρόσβαση στo Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» είναι εύκολη και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, δρομολόγια 27, 38, 56).

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»

Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη

Τηλ. 2313 302833, 835

Είπε ο συγγραφέας για το έργο του

«…Μ΄αυτό το έργο, θέλουμε να διηγηθούμε την ιστορία δύο οικογενειών, εργατικών ανθρώπων, που αγωνίζονται με μοναδικό τους όπλο την ανυπακοή σαν πολίτες, κόντρα στην παράλογη, σημερινή κοινωνία…

…Πιστεύοντας πώς με το γέλιο, τη σκληρή σάτιρα, πετυχαίνουμε τη μεγαλύτερη έκφραση αμφιβολίας και αμφισβήτησης, γράψαμε μια φάρσα. Αυτό το είδος φάρσας, είναι μια θεατρική φόρμα που επινόησε ο ίδιος ο λαός, για να χτυπήσει ανελέητα, με γλώσσα τσουχτερή, αιώνες τώρα, τα στραβά μάτια της εξουσίας ή τα σάπια προϊόντα της κοινωνίας …

…Σε τούτη μας τη φάρσα αφήσαμε το παιχνίδι της φαντασίας να φτάσει στο έπακρο. Όταν το γράφαμε στα 1975, οι προβλέψεις μας φαινόντουσαν αερολογίες… Σήμερα η πραγματικότητα όχι μόνο τις επαλήθευσε αλλά και τις ξεπέρασε σ’ένα μεγάλο βαθμό…»

Απόσπασμα απ’ το βιβλίο

“Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες: «αχ, σας παρακαλώ, θα μπορούσατε λιγάκι να μου κάνετε λίγο χώρο ν’ αναπνεύσω κι εγώ; θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο καλός, με λίγη περισσότερη κατανόηση; Ας συμφωνήσουμε…»

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: