Απεβίωσε ο εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας «Φως των Σπορ» Θεόδωρος Νικολαίδης




Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Θεόδωρος Νικολαΐδης. Kορυφαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδα «Αθλητικών Φως» στις 11 Απριλίου 1955, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια «Φως των Σπορ». Πέρσι είχε βραβευθεί για την προσφορά του από το ίδρυμα «Μπότση». 

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων στο κέντρο του Πειραιά. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα “Αθλητική Ηχώ”, στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠO ΤΟΝ ΠτΔ

Με την οικογένεια του Θόδωρου Νικολαϊδη εκδότη της εφημερίδας «Το Φως» ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή πλήρης ημερών, επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και τους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε με τις κόρες του εκλιπόντος τη Μαρία και την Όλγα, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στην οικογένεια, ενώ εξήρε την καταλυτική παρουσία του Νικολαϊδη στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο Νικολαϊδης ήταν φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου για περισσότερο από 25 χρόνια, και γνωρίστηκαν μέσω του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον οποίο φιλοξενούσε συχνά ο εκδότης στο σπίτι του στη Μύκονο.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ  Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «O Θεόδωρος Νικολαϊδης υπήρξε ο γνησιότερος εκφραστής της αθλητικής δημοσιογραφίας έτσι όπως αυτή θα πρέπει διαχρονικά να ασκείται πέρα από κάθε οπαδική προτίμηση. Ιδρυτής της μακροβιότερης αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ» κατάφερε μέσα από τις σελίδες της να συνδυάσει την αγάπη του για την ομάδα του Ολυμπιακού με την προβολή του αθλητικού γίγνεσθαι της χώρας από το μεγαλύτερο ως το μικρότερο σπορ.

Υπήρξε συνεπής στις αξίες του από τη στιγμή που ξεκίνησε την αθλητική δημοσιογραφία μέχρι σήμερα. Το «Φως των Σπορ» με τη δική του καθοδήγηση άνδρωσε γενιές και γενιές διδάσκοντας πως εκείνο που προέχει στον αθλητισμό είναι να σέβεσαι τον αντίπαλο. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

“Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου και ιδρυτή της εφημερίδας “Φως των Σπορ” Θεόδωρου Νικολαΐδη”, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ και προσθέτει:

“Η δημοσιογραφία χάνει ένα από τα εκλεκτότερα μέλη της. Χάνει έναν συνάδελφο που, μέχρι το τέλος της ζωής του, παρέδιδε μαθήματα ήθους, εντιμότητας, αξιοπρέπειας και αρχών.

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τήρησε με απόλυτο σεβασμό τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με τη στάση του κέρδισε την εκτίμηση όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων.

Η εφημερίδα “Φως των Σπορ” ήταν για δεκαετίες το μεγάλο σχολείο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Σε αυτήν εργάστηκαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από το αθλητικό ρεπορτάζ.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια”.

«Μεσίστιες οι ερυθρόλευκες σημαίες»

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης συνέδεσε τη ζωή του με τον Ολυμπιακό, καθώς το ξεκίνημα της καριέρας του τη δεκαετία του ’50 υπήρξε ο ρεπόρτερ για τα θέματα της ομάδας στην ιστορική εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» και στη συνέχεια υπήρξε ο εκδότης της κορυφαίας αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ». Μοιραία, η είδηση της απώλειάς του σκόρπισε τη θλίψη στις τάξεις του πειραϊκού συλλόγου και η οποία εκφράστηκε με κοινή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Ερασιτέχνη, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και η οικογένεια του Ολυμπιακού συμμετέχουν στο πένθος για το χαμό ενός σπουδαίου μέλους της ερυθρόλευκης οικογένειας, του ιστορικού εκδότη του Φωτός, Θεόδωρου Νικολαΐδη. Μεσίστιες οι ερυθρόλευκες σημαίες για έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το διάβα της ζωής του με τον Ολυμπιακό. Καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΑΕ Ολυμπιακός, όπου αναφέρει: «Η Ολυμπιακή οικογένεια θρηνεί την απώλεια του εκδότη της εφημερίδας “Φως των Σπορ” Θεόδωρου Νικολαίδη. Ένας μεγάλος Ολυμπιακός δεν είναι πλέον κοντά μας για να χαίρεται για τις επιτυχίες και τους τίτλους της αγαπημένης του ομάδας, αλλά μαζί με όλους τους Θρύλους του Θρύλου θα συνεχίζει να καμαρώνει από εκεί ψηλά για τον Ολυμπιακό μας. Η συνεισφορά του στο να γιγαντώσει ο Ολυμπιακός και να γίνει ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας υπήρξε τεράστια. Τα θερμά συλλυπητήρια από όλη την ομάδα μπάσκετ στην οικογένεια και τους οικείους του εκκλιπόντος. Καλό ταξίδι κύριε Θόδωρε…».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: